Kina försöker bromsa de skenande bostadspriserna
En försäljare visar fastigheter för en potentiell köpare vid vårens fastighetsmässa i Peking, den 10 april. Sedan slutet av mars har köphysteri på hus uppstått i alla större kinesiska städer. (Foto: Feng Li/Getty Images)


I ett försök att hindra en bostadsmarknadskris har den kinesiska regimen börjat föra en ny politik för att hindra bostadspriserna från att skjuta i höjden ytterligare. Senast förra veckan kom flera nya åtgärder.

De kinesiska aktierna föll kraftigt efter tecken på en svag marknad den 19 april. Shenzhen Composite Index föll med 6,62 procent och Shanghai Composite Index med 4,79 procent, vilket var det största fallet på en enda dag under de senaste sju månaderna. Bostadsmarknaden stod för en stor del av raset.

Efter ett regeringssammanträde den 15 april meddelades att man kommer att höja den minimala insatsen för dem som köper ett andra hem till minst 50 procent. Den 17 april sade regeringen till bankerna att sluta låna ut till dem som vill köpa ett tredje hus i områden med höga priser och att inte låna ut pengar till köpare som inte kan bevisa att man bott på platsen i minst ett år.

I kinesisk media har somliga uttryckt åsikten att detta är de mest dramatiska justeringarna av bostadsmarknaden hittills.

Wen Guoging, som är en ledande analytiker på Lianxun Securities Company, kommenterade att det drastiska fallet delvis kan förklaras med en nedgång bland utländska aktier som ett resultat av en rättsprocess mot Goldman Sachs, men den huvudsakliga boven i dramat är den kinesiska regeringens åtgärder för att begränsa bostadslånen, enligt en artikel på ifeng.com den 19 april.

Många fastighetsspekulanter med investeringar i Shanghai, Peking och Shenzhen som fruktar att regimen ska vidta ännu mer drastiska åtgärder mot de stigande bostadspriserna har börjat sälja sina hus sedan mars månad.

Somliga investerare i Shenzhen har börjat sälja av sina fastigheter i hundratal. En investerare sålde nyligen av 680 lägenheter som tidigare varit i hans ägo, rapporterade Guangzhou Daily den 19 april.

Den växande känslan av att bostadsbubblan snart kommer att spricka har också lett till att man kraftigt säljer av hus i städerna Haikou och Sanya, vilka ligger på den sydliga ön Hainan. Antalet hus till salu har plötsligt ökat i de två städerna sedan i slutet av mars, tack vare att så många säljer, inklusive fastighetsspekulanter som redan gjort stora pengar på Hainans fastighetsmarknad, skrev Shanghai Securities News den 14 april.

Guo Shiping är chef för det Internationella finansforskningsinstitutet vid universitetet i Shenzhen. Han sade till Guangzhou Daily att en allvarlig bubbla nu uppstått och att investerare rusar iväg för att sälja sina fastigheter medan priserna ännu är höga.

Regimen betraktar 2010 som det mest komplicerade året för Kinas ekonomi eftersom man nu står inför flera dilemman, inklusive frågor som har att göra med uppvärderingen av yuanen, och inte minst den snabba tillväxten på bostadsmarknaden gentemot tillgångsbubblan. Det sade Yu Bin, generaldirektör för avdelningen för makroekonomisk forskning vid den kinesiska regeringens utvecklingsforskningscentrum till Chengdu Evening News i januari.

Han kommenterade också att den asiatiska finanskrisen startades av att bostads- och aktiemarknadsbubblor sprack. Den senaste globala finanskrisen drogs igång av att den amerikanska bostadsbubblan sprack och krisen med de relaterade sub-primelånen. Den skadliga effekt som dessa två kriser haft har påverkat miljontals människor.

– Om vårt land skulle drabbas av bubblor på aktie- och bostadsmarknaden kommer skadorna att bli oöverskådliga, sade Yu.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33818/