Kina förlorar stora omstridda landområden
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (till vänster) och Kinas utrikesminister Yang Jiechi efter att de skrivit på en gränsöverenskommelse den 21 juli i år i Peking. (Foto: Andy Wong/Getty Images)


Den kinesiske utrikesministern Yang Jiechi och hans ryske motsvarighet Sergej Lavrov skrev formellt på en överenskommelse om den östra delen av den kinesisk-ryska gränsen vid deras möte i juli. Denna överenskommelse mellan de två länderna omdefinierar 4 300 kilometer av den kinesisk-ryska gränsen. Enligt kritiker innebär detta även att Kina nu permanent förlorat stora landområden som ursprungligen hörde till landet.

Kinesiska kommunistpartiets språkrör Xinhua rapporterade inget om detaljerna, förutom att man betonade att Ryssland lämnar tillbaka ön Yinlong och hälften av ön Heixiazi till Kina. Dessa två områden utgör sammanlagt 174 kvadratkilometer. De områden Kina gett bort till Ryssland uppgår emellertid till 1,6 miljoner kvadratkilometer.

Xinhua rapporterade även att Kinas president Hu Jintao i sitt möte med Lavrov uttryckt sin uppskattning för hur Ryssland stöttar Kina gällande Taiwan, Tibet och OS i Peking. Lavrov sade att den tidigare täta kontakten mellan de två ländernas ledare lagt grunden för goda kinesisk-ryska förbindelser. 

Under det kalla kriget var Kina och Ryssland bittra fiender, men detta ändrades efter att Jiang Zemin kom till makten. Förhållandet blev varmare igen, delvis för att båda sidor ville stärka sin position gentemot USA och sin påverkan på internationell politik. Kina behöver Rysslands råolja och naturgas och är även den främsta köparen av rysk militärteknologi. 

2001 avslöjade Chen Xiang, som skrev under pseudonymen Zhong Guo Ren i en Hongkongtidning, att ”huvudpunkten i denna överenskommelse är att Kina förlorar runt 1,6 miljoner kvadratkilometer land för alltid”. Detta motsvarar en landyta på mer än 40 gånger Taiwans storlek. Överenskommelsen skrevs inte under förrän i juli i år.

Chen Xiang var biträdande chefredaktör för Wen Hui Bao, en tidning som står det kinesiska kommunistpartiet nära. Han avgick i ilska efter massakern på Himmelska fridens torg. Senare började han arbeta för den engelskspråkiga Singaporetidningen Strait Times. 

Jin Zhong, chefredaktör för Hongkongtidningen Open Magazine kritiserade den kinesiska regimen för att de tystat ner gränsöverenskommelsen och sade att det kinesiska folket har rätt att få reda på detaljerna.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/china-loses-vast-territory-3565.html