Kina förbjuder utländska satellitsändningar
Liu Changle, ordförande och vd för Phoenix Satellite Television Holdings Ltd. (Foto: Epoch Times)


Den kinesiska statliga administrationen för radio, film och television utfärdade förra månaden en order till alla lokala myndigheter att förbjuda ”olagliga” utländska program som sänds via satellit. Enligt fastlandskineser är till och med det prokommunistiska satellitföretaget, Phoenix Satellite TV, som har sitt huvudkontor i Hong Kong, listat som ”olagligt” och förbjudet i många områden.

När Epoch Times ringde upp Phoenix Satellite TV:s kontor i Peking för att få klarhet i saken, sade en anställd att påverkan är liten och begränsad till vissa lokala områden. Men enligt tidningen Southern China Morning Post i Hongkong säger tv-stationens ledning att ”Phoenix Satellite TV har blivit det stora offret på grund av den här regleringen. Hitills har den förlorat minst fyra miljoner kunder i fastlandet.”

Phoenix Satellite TV är ett företag som är listat på Hongkongs börsmarknad och den enda kinesiska media från utlandet med tillgång till den kinesiska markanden. Experter tolkar det faktum att det kinesiska kommunistpartiet (KKP) inte känner sig säkert när till och med det prokommunistiska Phoenix Satellite TV har blivit en måltavla. Det litar inte ens på sitt eget folk.

Hård kontroll över Phoenix nyheter

Enligt tittarna Leung och Yang från Dongguan i Guangdongprovinsen har de inte kunnat se Phoenix nyhetskanaler sedan den 1 augusti. Det lokala kabelföretaget hävdade att de agerade på order från myndigheterna.

En kabelserviceleverantör i Guangzhou sade att de mottagit order från högre myndigheter som krävde att de inte skulle leverera större program från Phoenix Satellite, inklusive nyheter om aktuella händelser, ekonomi med mera. I nuläget kan de dock sända nöjesprogram. Hon nämnde också att det finns många lokala kabelteveleverantörer. Alla dessa företag har inte blivit underrättade och alla följde inte genast dessa order.

En kabelteveleverantör i Shenzhen sade att de mottagit meddelandet och huvudbudskapet är ”att förhindra infiltration av fiendens kunskap och kultur”.

Litar inte på sitt eget folk

Enligt Zhao Dagong, frilansskribent från Shenzhen, är det underförstått att det har påverkat Phoenix.

– Även om Phoenix Satellite TV är underordnat KKP görs några av programmen för att passa marknaden och tittarnas intressen i Hongkong. Om alla program görs på samma sätt som China Central Television (CCTV), kommer ingen att titta på programmen och ingen skulle annonsera i programmen, sade Zhao.

Han menar att ibland, när Phoenix Satellite fattar beslut under normala förhållanden utan att konsultera KKP, öppnar regeringen ett öga och stänger det andra. Men i och med de kommande olympiska spelen och den 17:e Nationella partikongressen, har partiet förlorat känslan av säkerhet.

– Det litar inte ens på den egna befolkningen. Det är därför också som Phoenix Satellite TV har påverkats, sade Jin Zhong, redaktör för Hong Kong Open Magazine.

– Jag tror att detta endast är ett tillfälligt tillvägagångssätt under den känsliga perioden. Trots allt kallas Phoenix Satellite TV för ”förenade CCTV” av folk. Fastän KKP inte har full tilltro till Phoenix behöver de fortfarande sådan media för sin propaganda, sade Jin Zhong.

Enväldet provocerar fram konflikter

Jin sade också att KKP står inför en mycket obekväm situation. Å ena sidan vill de vara den västerländska världen till lags och förbereda sig på att vara värd för de kommande olympiska spelen. Kina har använt stora summor pengar och gjort kraftfulla ansträngningar för att bygga en fasad i form av ett ”civiliserat, öppet och fritt” land. Dess enväldesnatur har emellertid föranlett oändliga konflikter inom landet. Det finns många så kallade ”instabila faktorer” och okontrollerbara situationer. Klagomål har skjutit upp överallt alltifrån Peking till landsbygden. Det är oförenligt med den bild de försöker måla upp. Det internationella samfundet ser mer och mer av Kinas sanna ansikte. Situationen rörande de mänskliga rättigheterna drar också till sig alltmer uppmärksamhet, menade Jin.

– Baserat på den här sortens motsägelse kommer den nuvarande hårda kontrollen av media utanför Kina, inklusive till och med deras egen Phoenix Satellite TV, att endast reflektera landets enväldesnatur. Det kommer aldrig att verkligen vilja öppna upp landet och tillåta frihet för frihet, sade Jin.

– Den ökande hårda kontrollen i Kina beror på de kommande olympiska spelen och kraftig oro från det internationella samfundet gällande landets kränkningar av mänskliga rättigheter. Regeringen kommer att ännu kraftigare undertrycka media och kontrollera dissidenter. Kontrollen kommer emellertid också att exponera mer av regimens sanna, fula sida och leda till mer konflikter, sociala problem och protester mot regeringen. Man kan därför förvänta sig att det kommer mer nyheter som exponerar nyhetsblockaden och regimens förtryck av mänskliga rättigheter, säger Zhao Dong, frilansskribenten från Shenzhen.

Översatt från engelska

Originalartikel på kinesiska