Kina förbereder rättegång mot Bo Xilai
Nu förbereds rättegång mot den avsatte partichefen Bo Xilai, hans fru Gu Kailai och medhjälpare. (New Epoch Weeklys fotoarkiv)


Den avsatte kommunistpartichefen Bo Xilai, hans fru Gu Kailai och den före detta polischefen Wang Lijun kommer ställas inför rätta redan i början av nästa månad, enligt den utlandskinesiska nyhetssajten Boxun, som citerade källor inom partiet. 

Gu Kailai, som misstänks för att ligga bakom mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood, riskerar dödsstraff. Bo Xilai misstänks också för inblandning i mordet, men riskerar inte dödsstraff, enligt källan. Bo Xilai och Wang Lijun, som försökte hoppa av till USA i februari, kommer troligen dömas till mellan 16 års fängelse och livstid. Wang kommer åtalas för förräderi, grov korruption och tortyr.

Enligt en annan källa som citerades i South China Morning Post har ett särskilt juridiskt team satts ihop för att förbereda rättegången mot Wang Lijun, som enligt samma källa kommer äga rum i Chengdu. 

Det var till det amerikanska konsulatet i Chengdu i sydvästra Kina som Wang flydde den 6 februari i år. Enligt uppgift stannade han där över natten innan han togs om hand av de centrala myndigheterna. Wang antas ha lämnat känslig information till amerikanska diplomater. 

Wangs försök att hoppa av blottlade den maktkamp inom kommunistpartiets ledarskikt, som de helst hade hållit borta från allmänhetens ögon. 

Enligt South China Morning Post menar analytiker att de centrala myndigheterna vill hantera skandalen innan den 18:e partikongressen, som man planerat att hålla senare i år. Tidningen citerade även en annan källa som sade att Wang ska ha ”bidragit avsevärt” till partiets utredning av Bo. 

I mars rapporterades i flera medier att Bo redan satts i husarrest av den centrala vaktbyrån, den myndighet som ansvarar för partiets toppledares säkerhet. Bo har tillhört den hårda kärnan i den fraktion av politiska hökar som leds av förre partiledaren Jiang Zemin. De har motarbetat den nuvarande partiledaren Hu Jintao och hans premiärminister Wen Jiabao ända sedan de kom till makten 2003.

Bland annat cirkulerar uppgifter om att Wang gett amerikanska diplomater information om att Bo Xilai och den mäktige chefen för inhemsk säkerhet, Zhou Yongkang, planerat att hindra Xi Jinping från att bli näste regimledare. Xi sitter på en mängd poster, bland annat är han vicepresident för Folkrepubliken Kina, och han förutspås bli nästa ledare för kommunistpartiet. 

Översatt från engelska