Kina flyttar oljerigg men spänningarna kvarstår
Ngoc Ngoc Thu, biträdande chef för den vietnamesiska kustbevakningen talar om spänningarna mellan Kina och Vietnam vid en presskonferens i Hanoi det 5 juni. I onsdags meddelade Kina att man flyttar sin kontroversiella oljerigg från vattnen mellan Vietnam och Paracelöarna. (Foto: Hoang Dinh Nam/AFP/Getty Images)


Under onsdagen flyttade den kinesiska regimen sin oljerigg från vad Vietnam hävdar som sitt territorialvatten. Nu är riggen på väg mot vattnen nära ön Hainan i Kina, men spänningarna och den diplomatiska skadan som det hela har orsakat Kina kommer inte att försvinna i första taget.

Vietnamesiska myndigheter kräver att Kina aldrig placerar en oljerigg i området igen. Enligt AP sade Vietnams utrikesminister  i ett uttalande att "Vietnam är beslutsamt att försvara sin suveränitet och suveräna rättigheter i enlighet med internationell rätt".

De kinesiska myndigheternas linje är att riggen var klar med sitt arbete och att tyfonsäsongen är i antågande, och att det var därför man flyttade på riggen.

Kinas placering av riggen i början av maj var extra provokativ eftersom man skickade med en flotta på 80 fartyg, varav 7 krigsfartyg.

Riggen ledde till en marin kraftmätning mellan Kina och Vietnam: Kinesiska skepp rammade vietnamesiska skepp och båda länderna anklagade varandra för fientligheter.

Genom att placera riggen i vattnen som Vietnam gör anspråk på, nära Paracelöarna, gjorde Kina anspråk på dessa vatten. Det är en av flera provokativa handlingar på senare tid där Kina försöker hävda sin rätt till omstridda områden.

Den 23 november 2013 utropade Kinas luftförsvar unilateralt en identifikationszon över internationellt vatten i Östkinesiska havet. Man hotade med "militära nödåtgärder" mot vem som helst som inte följde Kinas nya regler.

Bara en vecka senare
skickade Kina sitt hangarfartyg, två missilfregatter och två missilbestyckade jagare till ett område mellan Hainan och Paracelöarna. Båtarna utropade en "inre försvarszon" som täckte 7 200 kvadratkilometer och blockerade större delen av kanalen.

Kina följde upp identifikationszonen i Östkinesiska havet med fiskeförbudszoner i Sydkinesiska havet. Sedan dess har man använt dessa zoner som en ursäkt för att trakassera båtar från andra länder som uppehåller sig i området.

I kölvattnet av Kinas växande aggression har det bildats en allians bland Kinas grannar, och de börjar allt mer närma sig USA, som hela tiden motsatt sig Kinas agerande i området.

Den kinesiska regimen
gör anspråk på Spratleyöarna, Paracelöarna och Senkakuöarna, och delar av Sydkinesiska havet som närmar sig Vietnams sydspets.

Man hävdar även områden som ligger inom flera andra länders ekonomiska zoner. Man påstår att man har historisk rätt till dessa vatten, och har visat urgamla kartor för att försöka rättfärdiga sina krav. Andra länder, som Vietnam och Filippinerna, har dock visat upp liknande kartor som ger en annan bild.