Kina exporterar sin censur till Danmark
Hu Jintao fotograferades framför Den lilla havsfrun i Köpenhamns hamn den 15 juni under sitt statsbesök. Den oberoende tv-stationen NTD fick inte vara med vare sig där eller vid den officiella presskonferensen. (Foto: Keld Navntoft / AFP)


En frilansande journalist för NTD Television anmälde sig för att delta i den presskonferens som Hu Jintao, ordförande i det Kinesiska kommunistpartiet, skulle hålla i Danmark under sitt statsbesök i förra veckan. Tv-stationen, som sänder ocensurerade kinanyheter in i Kina, nekades dock tillträde.

För de kinesiska makthavarna är yttrandefrihet ett hot som motarbetas med censur och internetövervakning. Flera incidenter visar att när de kinesiska makthavarna kommer utomlands vill de inte låta sig störas, som i Sverige under Wen Jiabaos besök nyligen, där inga frågor alls fick ställas under den avslutande presskonferensen.

Carol Caulier Gustavsson, PR-person för NTD Nordic, hade ett telefonsamtal med det danska utrikesdepartementet som Jyllands-Posten lade ut på sin hemsida. Där framgår att att NTD Television inte får ackreditering för att de är ett kinesiskt media. Hon påpekar att de rapporterar på kinesiska men har sin bas i New York.

NTD Television är ett globalt medieföretag som har huvudkontor i New York och det sänder ocensurerade nyheter in i Kina. UD-tjänstemannen sade: Vi betraktar er som kinesiskt media.

Carole Caulier Gustavsson menar att Kinas ambassad försöker ta sin censur utomlands, att de försökte påverka Danmarks utrikesminister.

– Danska utrikesdepartementet tänkte nog inte över konsekvenserna. Det är viktigt att inte låta sig påverkas av länder som inte har yttrandefrihet. Man måste se till och skydda sin egen pressfrihet, sade hon till Epoch Times.

Det danska Journalistförbundets ordförande ansåg att det var djupt problematiskt att NTD Television inte kunde bevaka det kinesiska besöket.

– Det luktar svartlistning av kritisk media, något helt otänkbart på dansk mark. Jag förväntar mig en förklaring av processen och en oreserverad ursäkt till NTD TV från UD, sade Mogens Blicher Bjerregård till Jylland-Posten.