Kina drabbat av smoggigt nyår
Två flerbostadshus är nätt och jämnt skönjbara i tät smog den 30 januari i Hangzhou i Zhejiangprovinsen, södra Kina. Kinas centrala meteorologiska station varnade för tät dimma i 11 provinser i östra, södra och centrala Kina. (Foto: Weibo.com)


En ny omgång tät smog drabbade stora områden i Kina under det kinesiska nyåret, vilket orsakade en rad trafikproblem i hela landet – en i högsta grad ovälkommen utveckling med tanke på att miljoner människor nu i dagarna reser tillbaka till sina hem för att fira.

På den kinesiska nyårsaftonen den 30 januari sände Kinas nationella meteorologiska center ut klass två-varningar för tät smog i 11 provinser i centrala, östra och södra Kina.

I dessa regioner skulle sikten bli bara 500 meter. På andra håll utfärdades klass tre-varningar om farliga smognivåer, där sikten var mindre än 50 meter. I Hubeiprovinsen, en av de smoggigaste platserna i Kina, stängdes stora motorvägar av, enligt officiella rapporter.

Flygbolag har tvingats ställa in eller senarelägga flygningar på grund av dålig sikt.

Det nationella meteorologiska centret förutspår att medelhöga till svåra luftföroreningar kommer att råda åtminstone fram till den 6 februari.

Över 10 000 passagerare blev strandsatta på Chongqings flygplats den 30 januari på grund av dålig sikt, och tvingades tillbringa det kinesiska nyårsaftonet med främlingar.

Relationen mellan flygplatspersonal och passagerare – som i bästa fall är ansträngda i Kina – blev extra spända, och urartade i några fall till öppen konflikt, enligt Wenweipo, en Hongkongtidning.

Trafiken på motorvägarna är också livlig under det kinesiska nyåret, och fick en särskilt farlig start i år. En allvarlig trafikolycka rapporterades på motorvägen mellan Shanghai och Kunming den 30 januari, då 11 bilar körde in i varandra på grund av dålig sikt, enligt officiella rapporter.

Flera kineser klagade via internet över förhållandena: ”Det enda transportmedlet som håller tiden är tunnelbanan”, sade nätanvändare Janam-lee på Sina Weibo, en twitter-liknande plattform i Kina.

Med tanke på den redan starkt förorenade luften har myndigheterna försökt inskränka på nyårssmällarna – för att inte förvärra situationen.

”Enligt en analys av hur smällare har påverkat luften under de senaste åren så har de stor inverkan på luftkvaliteten”, sade en talesman vid Miljöskyddsdepartementet till den kinesiska pressen.

Officiella medier hade tidigare försökt få ut budskapet att ”inga smällare” var ”trenden i år” för att fira det nya året.

Sådana meddelanden kom via TV, radio, nätet, och även via textmeddelanden.

Pekings arbetarskyddsstyrelse meddelade att fyrverkeriförsäljningen måste upphöra om det fanns varning för tät smog.

Dessa uppmaningar avskräckte dock inte miljontals kineser eftersom smällarna är en mycket utbredd nyårstradition. Vid midnatt den 30 januari, precis när det nya året inträder, kan ljudet av smällare höras i städerna över hela Kina.

”Allvarligt talat, stoppa smällarna”, sade Nanjings propagandaavdelning på sitt Weibo-konto. ”Titta på himlen utanför … Det är redan smogvarning av klass två.”

Översatt från engelska.