Kina drabbat av allvarlig torka
En uttorkad damm i länet Tangyin i Henanprovinsen, den 3 februari 2009. (Foto: Epoch Times)


Den värsta torkan på flera årtionden har drabbat flera provinser i Kina. De flesta av dem producerar vintervete. Enligt aktuella data har 43% av vintervetet påverkats av katastrofen.

Sedan vintervetet planterades i november i fjol har det bara regnat 10-30% av den normala mängden för området under den tremånadersperioden. Torkan täcker stora områden i norra och nordvästra Kina, däribland Gula Floden, Yangtzefloden och Huaiflodsområdet.

Nederbördsnivåerna är historiskt låga i vissa områden. De nordliga veteodlande områdena har lidit av torka från hösten och vintern igenom, vilket sällan händer.

Enligt jordbruksministeriets rapport som sträcker sig fram till 2 februari har 9,4 miljoner hektar vete i Kinas huvudsakliga veteodlande provinser drabbats av torka. Det är 8,8 miljoner hektar mer än förra året. Nästan 43% av Kinas nuvarande produktion av vintervete lider av torkan.  

Enligt en undersökning utförd av lantbrukssektorn i de drabbade områdena har grundvattennivåerna påverkats kraftigt av bristen på nederbörd och kraftiga vindar. De flesta av de veteodlande områdena i norra Kina har för närvarande 3-10 cm torr ytjord.

Samtidigt har flera rejäla köldknäppar drabbat dessa områden sedan början av december. En särskilt kraftig kallfront drabbade större delen av Kina mellan den 20 och 25 januari då temperaturerna föll med mellan 8-12 grader, i vissa områden med så mycket som 20 grader, något som ytterligare påverkade torkan.

Enligt prognosen från den centrala meteorologibyrån kommer nederbörden i februari ligga mellan 20% och 50% under det normala i norra Kina. Mest i områdena runt Gula floden, Huaifloden och sydöstra delen av Yangtzefloden. Torkan kan komma att bli ännu värre i vissa områden i regionen och fortsätta genom hela våren. 

Översatt från:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/11594/


Sjön Xiliu i de västra utkanterna av staden Zhengzhou har torkat ut. Foto taget 3 februari 2009. (Epoch Times arkivbild)

Sjön Xiliu i de västra utkanterna av staden Zhengzhou har torkat ut. Foto taget 3 februari 2009. (Epoch Times arkivbild)