Kina dömer Hongkong-redaktör till tio års fängelse
Tidigare redaktören för tidningen Ming Pao i Hongkong, Kevin Lau, talar i en video för Kevin Lau Concern Group där han manar Hongkongpolisen att få tag i de huvudansvariga bakom attacken mot honom. Lau attackerades och knivhöggs i Hongkong förra månaden. (Foto: Skärmdump/Mingpao.com/Epoch Times)


En domstol i Shenzhen, södra Kina, dömde under onsdagen en bokförlagsredaktör i Hongkong till tio års fängelse för att ha publicerat en bok som starkt kritiserar kommunistpartiets ledare Xi Jinping, sade hans advokat till Radio Free Asia (RFA).

79-årige Yiu Mantin, förlagsredaktör för Hong Kong’s Morning Bell Press, dömdes för ”smuggling” sade hans tidigare advokat, Ding Xikui, till radiokanalen.

Yius son, Edmond Yiu, är upprörd över domen. Aktivister och släktingar tror att domen är kopplad till Yiu Mantins arbete med den kontroversiella boken ”Xi Jinping: China’s Godfather” av Yu Jie.

Edmund Yiu säger att de kommer att överklaga domen eftersom bevisen är bristfälliga.

Vid Yius gripande berättade Yu Jie för RFA att förlagsredaktören mottagit hotfulla telefonsamtal innan hans resa, där man varnade honom för att publicera boken. Yu, som också skrivit ”China’s Best Actor: Wen Jiabao”, sade att den som ringde beskrev hans bok som ”extremt känslig” och sade till Yiu att den inte får publiceras. Man hotade att även ge sig på honom och hans familj om han inte följde uppmaningen.

Den nyligen etablerade Independent Commentators’ Association, en organisation som har till uppgift att bevaka pressen, säger att de är oroliga att Yius långa fängelsestraff kommer att negativt påverka medieklimatet i den forna brittiska kolonin.

Epoch Times har tidigare rapporterat om hur åsikts- och pressfriheten har försämrats i Hongkong på grund av påtryckningar från det Kinesiska kommunistpartiet. I februari utsattes en tidigare chefredaktör för Hongkongtidningen Ming Pao för en våldsam knivattack.

Journalister och politiska kommentatorer säger att självcensur börjar bli allt vanligare i medier och bokförlagsbranschen i Hongkong för att inte stöta sig med ledarna i Peking.