Kina bygger tredje landningsbana i Sydkinesiska havet
Bilden är tagen från en vietnamesisk kustbevakningsfartyg den 14 maj 2014. Ett kinesiskt kustbevakningsfartyg (vänster) jagar en vietnamesisk kustbevakningsbåt nära en kinesisk oljeborrningsrigg i det omtvistade vattnet i Sydkinesiska havet. Foto: Hoang Dinh Nam /AFP/Getty Images


Kina håller på att bygga en tredje landningsbana i det omtvistade territoriet i Sydkinesiska havet.

Satellitbilderna som visar detta är framtagna för den amerikanska tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS), rapporterar Reuters.

– Det är uppenbart att vad vi har sett kommer att bli en 3 000 meter lång landningsbana. Vi har sett mer verksamhet som helt klart kommer att bli en hamnanläggning, sade Greg Poling, chef för Asia Maritime Transparency Initiative till Reuters.

Den nya kinesiska konstruktionen ligger vid Mischief Reef, som ligger bland Spratlyöarna i Sydkinesiska havet. Vattnet runt öarna är fiskrikt och det tros finnas olja i området. Flera stater gör anspråk på öarna, som Kina, Vietnam, Taiwan, Brunei, Malaysia och Filippinerna.

Kina har byggt sju konstgjorda öar i det omtvistade området trots uppmaningar att upphöra. På de här bilderna syns hur rev har byggts om till militära anläggningar.