"Kina borde släppa expansionistiska tankar på indiska territorier"
Indiska soldater håller vakt på Bumla-passet på gränsen till Kina i Arunachal Pradesh den 21 oktober 2012. (Foto: Biju Boro/AFP/Getty Images)


Indiens favoritkandidat till posten som premiärminister, Narenda Modi, rekommenderade Kina att släppa ”sin inställning till att expandera” och förklarade att det omtvistade området, Arunachal Pradesh, är en integrerad del av Indien.

När han höll valtal i Pasighat som finns i det omtvistade området, tycktes Modi antyda på sin kommande utrikespolitik. Han sade att Arunachal Pradesh är en integrerad del av Indien och kommer alltid att förbli det och att ingen makt kan stjäla det från Indien.

”Kina måste ändra sin inställning. Kina borde släppa sitt expansionistiska tänkesätt och anta en policy för utveckling. Fokus är på utveckling i hela världen”, sade Modi enligt tidningsartiklar.

Arunachal Pradesh ligger avlägset i nordöstra regionen vid Himalayabergen. Det har tillhört Indiens administration från början medan Kina har gjort olagliga anspråk på området och kallat det Sydtibet.

”Jag svär på att jag aldrig vill tillåta staten att gå förlorad, delas upp eller böja knä”, sade han när han talade till en stor skara människor som samlats till hans massmöte nära den mäktiga Siang-floden.

Under sitt tal tackade han de lokala invånarna för deras sanna patriotiska anda för det är därför som delstaten fortfarande skyddas. Kina låter emellertid aldrig ett tillfälle passera för att smyga sig in och testa Kinas legitimitet över det indiska territoriet.

De två atomvapengiganterna delar på demarkationslinjen eller den faktiska gränsen (LoC) som till dags dato har aldrig kunnat avgränsas. Båda nationerna deltog 1962 i gränskrig och blodsspillan på grund av det omtvistade området, Arunachal Pradesh. De undertecknade då ett fördrag som garanterade att inga framtida konfrontationer om gränsen skulle äga rum.

Premiärminister Manmohan Singh skulle 2009 besöka Arunachal Pradesh men Kina protesterade och ifrågasatte det. När Indiens försvarsminister AK Antony skulle besöka delstaten 2012, protesterade den kommunistiska staten och sade att ”det skulle komplicera gränsfrågorna”. Samtidigt har det funnits många incidenter, till exempel när Kina har utfärdat pappersvisum (som inte kan stämplas i passet) till medborgare i Arunachal Pradesh och på det sättet förklarat sin äganderätt till staten.

Frågan kom upp ännu en gång i april förra året när kinesiska trupper trängde sig långt in på det indiska territoriet vilket ledde till tre veckors dödläge. De två grannarna har sedermera haft samtal och möten för att bevara fred och stabilitet vid gränsen.

Översatt från engelska