Kina begränsar mediarapportering om korruptionsundersökningar
Shanghaibon Xu Ming, som tvingats flytta av lokalregeringen i Shanghai bränner fyrverkerier för att fira att Chen Liangyu, sekreterare för kommunistpartiets municipalkommitté avskedats på grund av korruption. (Foto: China photos/getty images)


För en tid sedan utfärdade statliga rådets informationskontor ett internt meddelande till alla större medier att begränsa rapporteringen kring den sparkade partichefen i Shanghai, Chen Liangyu. Meddelandet innehöll ett krav på att all media skulle rapportera i enlighet med statliga Xinhua News Agencys artiklar och att inte lägga denna nyhet i topp på sina hemsidor. Meddelandet innehöll även några andra detaljerade krav.

Även innan det officiella meddelandet kom hävdade källor inom kinesisk media att de hade beordrats att tona ner rapporteringen kring korruptionsfallet med Cheng Liangyu.

Förutom de ovan nämnda kraven innehöll meddelandet även krav på att man skulle bevaka internetdiskussioner kring den här typen av nyheter. Fem typer av internetkommentarer måste tas bort om de hamnar på en medias internetforum:

  • Artiklar och kommentarer som inte är till fördel för partiet och lokalregeringarna
  • Artiklar och kommentarer om konflikter mellan centralregeringen och lokalregeringarna
  • Artiklar och kommentarer om konflikter mellan nuvarande ledare inom centralregeringen
  • Artiklar och kommentarer om konflikter mellan tidigare och nuvarande regeringsledare
  • Artiklar och kommentarer om konflikter mellan ledare för de lokala och centrala regeringarna

Enligt Hongkong-baserade South China Morning Post sände även Kinas centrala propagandadepartement ut liknande order om begränsningar till kinesisk media den 26 september.

Propagandadepartementet krävde också att alla frågor eller betydelsefull utveckling i fallet måste rapporteras till dem och inte publiceras innan de godkänts. South China Morning Post kommenterade att detta visade hur oroad regimen i Peking är beträffande korruptionsfall.

Enligt den välkända socialekonomen He Qinglian är korruptionen i Kina för närvarande i en fas som kallas systemkorruption, vilket betyder att nästan alla inom regeringen har kopplingar till korruptionen, och när en person döms utlöser det ofta en hel grupps fall. De politiska konsekvenserna för korruption är dock minimala i Kina. Enligt Hes bok ”The Pitfall of China´s Modernization” straffas bara 6,6 procent av de tjänstemän som bedöms som korrupta.
 
Politiske kommentatorn Long Yan påpekade att avlägsnandet av Chen Liangyu är en ovanlig händelse och utgör den intensivaste inre striden inom kommunistpartiet på senare år. Han sade att vem som helst med sunt förnuft kan se att fastän avlägsnandet av Chen Liangyu skedde under förevändningen att bekämpa korruption, så var den i själva verket resultatet av en våldsam inre strid i partiet.

Long påpekade också att Chens avsked är partiets motsvarighet till att ”överge vagnen för att rädda kaptenen” för att försöka skydda sig från vågen av utträden efter ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”. När Chen Liangyus avsked annonserades rapporterade partiets media omedelbart att detta reflekterade paritets ”beslutsamhet i sin anti-korruptionskampanj.”

Faktum är, menar Long, att detta påminner om när ”de fyras gäng” arresterades efter kulturrevolutionen. De fyras gäng blev syndabockar för brott som begicks under den perioden, och detta vilseledde faktiskt många människor. Detta är ett perfekt exempel på kommunistpartiets partikultur. Man hoppas kunna spela samma spel igen, men med de nio kommentarerna i cirkulation kommer inte folk att låta lura sig så lätt denna gång, tillade Long.

http://www.theepochtimes.com/news/6-10-2/46575.html