Kina auktionerar ut dåliga lån på nätet
När det uppstår svårigheter i betalningen av ett lån kan bankerna sälja problemlånen vidare, till exempel till kapitalförvaltningsbolag. Det här har Kina satt i system, där statliga kapitalförvaltningsbolag "trollar bort" dåliga lån åt bankerna. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Kina manipulerar bilden av sin lånemarknad genom att flytta över dåliga lån till statliga kapitalförvaltningsbolag, menar experter. Numera säljer man till och med dåliga lån på e-handelsjätten Alibabas auktionssajt Taobao.

Enligt Kinas egna uppgifter utgör problemkrediterna cirka 1,6 procent av den totala lånestocken. Tittar man på hur det ser ut i jämförelse med USA, där siffrorna är 1,18 procent, så ser det inte så illa ut.

Frågan är dock hur det ser ut i verkligheten.

Investeringsbanken CLSA uppskattar att andelen dåliga lån kan vara så stor som 8,1 procent totalt, och jämför det med USA:s dåliga lån, som under finanskrisen nådde 3 procent, så ser bilden helt annorlunda ut.

Kina har erfarenhet av att hantera bankkriser. Vid millennieskiftet ”trollade man bort” 50 procent av lånen genom statliga kapitalförvaltningsbolag, berättar Fraser Howie, författare till boken ”Red Capitalism”.

— Man flyttade över de dåliga banklånen från 15 år tillbaka, men de är fortfarande kvar, tro det eller ej. När man flyttar över så hamnar man i en situation där de nu utgör en mycket mindre andel av ekonomin, så man har växt sig ur sitt problem, sade Howie.

Är den kinesiska ekonomin ett ponzibedrägeri?

Kina fortsätter alltså med att låta statliga kapitalförvaltningsbolag ta hand om de dåliga lånen, men situationen i dag ser annorlunda ut, skuldtillväxten är nämligen snabbare än BNP-tillväxten.

Enligt kinesiska medier så planerar China Huarong Asset Management Co. Ltd. att lista dåliga lån till ett värde av 8 miljarder dollar på Alibabas auktionssajt Taobao. Ett annat kapitalförvaltningsbolag, China Cinda Asset Management Co. Ltd., har sedan maj i år, sålt problemlån för 620 miljoner dollar på Taobao.

Normalt sett så brukar kapitalförvaltningsbolagen vänta med att sälja tills man ser att det finns tillgångar som visar på lönsamhet, men det här fungerar bara i en ekonomi med tillväxt, skriver engelska Epoch Times näringslivsredaktör, Valentin Schmid. Att de statliga kinesiska kapitalförvaltningsbolagen väljer att auktionera ut de dåliga lånen är för att det helt enkelt finns för många, och för att en ekonomisk förbättring inte syns till, menar han.