Kimchi-kris orsakar regeringsingripande i Sydkorea
Kimchi-priserna har nyligen skjutit i höjden i Sydkorea, och fått den sydkoreanske presidenten att ingripa. Sydkoreanska kvinnor gör kimchi i november 2009. (Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images)


Kimchi, maträtten på var mans bord i Korea, har ökat dramatiskt i pris under de senaste månaderna, och föranlett den sydkoreanske presidenten att agera, meddelade nyhetsbyrån Yonhap på fredagen.

President Lee Myung-bak utfärdade den här veckan en order om att priset på napa-kål och andra grönsaker inte skulle stiga över internationell nivå.

– Det finns ingen anledning för människor med låga inkomster att köpa varor som är nödvändiga i det dagliga livet till priser som ligger högre än internationella priser, sade president Lee under ett regeringssammanträde, enligt hans talesman Kim Hee-jung, och återgett av Yonhap.

Kålpriset började stiga kraftigt under våren på grund av en dålig skörd orsakad av en osedvanligt kall vinter, enligt UK’s Daily Telegraph. En regnig sommar gjorde det än värre för kålodlarna.

Inhemskt odlad kål såldes för runt 2,50 dollar per huvud i fjol men nu kostar ett huvud runt 14 dollar, skriver New York Times.

Sydkoreaner äter mer än 2,2 miljoner ton av den fermenterade kålrätten, vilken är kryddad med peppar, vitlök och andra ingredienser. Kimchi äts till nästan varje mål i Korea.

Landets tidningar har kallat kål- och kimchi-situationen en ”nationell tragedi” och en ”århundradets kris”, noterade The Telegraph.

Det har också kommit rapporter om att gäng och skurkar försöker stjäla kål – och hela skördar – från isolerade gårdar.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44294/