Kidnappad flicka räddad från kinesiska agenter


Fjortonåriga Youran Zhao och hennes två kidnappare skulle stiga på planet på JFK-flygplatsen i New York klockan 15:30 i söndags, men amerikanska tullpoliser hindrade de kinesiska agenternas försök till människorov.

Efter 24 timmars sökande var polispådraget över och Youran kunde återförenas med sin moster och målsman Ms Xiufen Zhang.

Youran ingick i en kinesisk delegation som bland annat skulle besöka olika skolor i USA. I lördags kom gruppen till West Points militärakademi i New York. När mostern, som bor i New Jersey hälsade på henne, ville Youran lämna gruppen och söka asyl i USA.

Reaktionen från de kinesiska gruppledarna var häftig. Flickan fördes omedelbart bort med våld.

– När de förde bort henne diskuterade jag länge med delegationen. Jag var rädd för att hon skulle möta förföljelser om hon skickas tillbaka till Kina, sade Zhang.

Både flickan och hennes föräldrar i Kina utövar den populära qigong-metoden Falun Gong som är förbjuden där sedan 1999, på grund av det stora antalet utövare, vilket dåvarande statsöverhuvudet Jiang Zemin ansåg hotande för det kinesiska kommunistpartiet.

Medan flickan var bortrövad uppsökte Zhang den amerikanska polisens hjälp. Zhang kunde intyga att hon är den rättslige målsmannen för den unga flickan. Migrationsmyndigheter och polisen startade ett pådrag för att hitta flickan.

På söndagsmorgonen besökte den kinesiska delegation som flickan tillhört Massachusetts Institute of Technology i Boston. En polisstyrka på fyra eller fem polisbilar åkte dit för att leta efter den bortrövade flickan, men det var meningslöst. De kinesiska gruppledarna vägrade att samarbeta. Flickan var spårlöst försvunnen.

Tullmyndigheten lade in Youran Zhao i sitt datasystem för att söka efter henne. Det gav napp på söndagseftermiddagen och polisen på JKF-flygplatsen kunde anhålla kidnapparna och hindra att flickan fördes till Kina.

Youran skulle trots sin unga ålder sannolikt utsättas för förföljelse om de kinesiska agenternas kidnappningsförsök hade lyckats, uppger Falun Dafa Information Center.

Sedan förbudet mot Falun Gong, har hundratusentals kinesiska medborgare fängslats i arbetsläger. Tonåringar är inget undantag. Det första dokumenterade dödsfallet genom övergrepp var den 18-åriga Ying Chen som dog 16 augusti 1999, enligt Falun Dafa Informationcenter.

– Vi är glada att flickan är i säkerhet här i USA, men oron för hennes föräldrar i Kina är ännu större nu. De har sökt frihet för sin dotter, sade Levi Browde talesman för Falun Dafa Information Center, USA, som fruktar att de kan få betala ett högt pris för det.

Kinesiska agenter har tidigare rövat bort avhoppade personer och smugglat dem tillbaka till Kina för bestraffning eftersom regimen betraktar avhopp eller asyl som en skada för kommunistpartiets anseende, enligt Youling Chen, kinesisk ambassadtjänsteman i Australien som ”hoppade av” 2005.