Khmer-bödel inför rätta i FN-domstol
Kang Kek Ieu ansvarade för ett stort dödsläger under de Röda Khmerernas skräckvälde i Kambodja. Denna vecka inledde en FN-domstol rättegången mot honom. (Foto: Tang Chhin Sothy)


Den FN-stödda domstolen har inlett sin första offentliga förhandling där fem ledare för de Röda Khmererna ska ställas inför rätta under det skräckvälde som pågick på 1970-talet i Kambodja.

66-årige Kang Kek Ieu satt under förhandlingen och klagade över att han hållits fängslad i drygt åtta år. Mannen som är känd som ”Duch” var ledare för det ökända fängelset S21, också känt som Tuol Sleng i huvudstaden Phnom Penh, där fler än 10 000 människor förhördes och torterades innan de avrättades.

Kang Kek Ieu greps i maj 1999 och har suttit fängslad sedan dess. Han står åtalad för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

På grund av den långa fängelsevistelsen vill hans advokat att han ska släppas mot borgen. Detta lär emellertid inte ske med tanke på de allvarliga brott som han och de fyra andra ledarna anklagas för.

Kang Kek Ieu har erkänt sin roll i dödandet till journalister och sade att han personligen dödat många fångar. Han har också sagt att han är beredd att vittna mot tidigare Röda Khmer-ledare.

De övriga som väntar åtal är före detta statschefen Khieu Samphan, paret Ieng Sary och Ieng Thirith, båda före detta ministrar i Röda Khmerernas regering samt den äldste nu levande ledaren för de Röda Khmererna, chefsideologen och vice generalsekreteraren i partiet, Nuon Chea.

Omkring två miljoner människor, en fjärdedel av befolkningen, beräknas ha avrättats, torterats eller svultit ihjäl under de Röda Khmerernas kommunistiska skräckvälde som inleddes i april 1975 och varade fram till januari 1979. Khmererna är benämningen på majoriteten av den kambodjanska befolkningen. De kallade sig röda eftersom de var kommunister. Pol Pot, som dog i ett läger vid gränsen till Thailand, skapade Röda Khmererna starkt influerad av Mao Zedongs lära.

De Röda Khmerernas mål var att införa ett kommunistiskt samhälle som skulle bygga på gamla jordbrukstraditioner. Befolkningen i städerna och intellektuella sågs som förrädare och tvingades ut på landsbygden där de fick genomgå omskolning, tvångsarbetsläger, tortyr och slutligen avrättning. Skräckväldet upphörde när Vietnam invaderade och drev de Röda Khmererna från makten.

Initiativet till domstolen togs redan 1997. Efter långdragna förhandlingar mellan Kambodja och FN påbörjades arbetet 2003. Rättegångarna beräknas ta tre år till en kostnad av 378 miljoner kronor.