Kevin Rudd ledde labour till storseger i australiska valet
Labours ledare Kevin Rudd tillsammans med sin fru Therese Rein, omgivna av dottern Jessica och sönerna Nicholas och Marcus efter valsegern i hans hemstad Brisbane den 24 november 2007. (Foto:APF/Torsten Blackwood)


Efter elva år vid makten förlorade den australiske premiärministern John Howard och hans liberala koalitionsregering lördagens parlamentsval till femtioårige Kevin Rudd som ledde sitt labourparti till storseger.

När cirka 75 procent av rösterna var räknade ledde labourpartiet stort och enligt prognoser kommer det att få 83 av 150 platser i representanthuset.

I sitt segertal sade Kevin Rudd att australiensarna har bestämt sig för att gå vidare tillsammans och skriva en ”ny sida i nationens historia”. Han ska aldrig ta deras tillit för given, lovade Rudd.

”Nya idéer” var slagorden i hans valkampanj. Inför storpublik sade han på lördagskväll att gamla ideologiska strider ska ersättas med samförstånd. Dispyter ska lösas med konsensus.

– Jag vill lägga undan gamla strider från det förflutna, sade han.

Kevin Rudd är, i motsats till sin föregångare, för Kyotoavtalet och emot Irakkriget. Men i sitt segertal var han noga med att poängtera att USA, tillsammans med Europa och Asien är viktiga vänner.

Den australiska parlament består av representanthuset och senaten. Alla lagar ska godkännas av båda instanser. Kevin Rudds labourparti får majoritet även i senaten men möjligheter att införa nya lagar kan dröja därför att den nya senaten tar över först i juli 2008.