Kenyas inrikesminister upprör kenyaner
Joseph Ole Lenku, Kenyas inrikesminister, har upprört kenyaner genom att inte avslöja detaljer om attacken mot shoppingcentret Westgate. (Foto: Twitter)


Joseph Ole Lenku, Kenyas inrikesminister, har upprört kenyaner genom att inte avslöja många detaljer om attacken mot Westgate Mall på söndagen. Utredningar pågår både i och utanför regeringen för att ta reda på vad som egentligen hände.

Lenku sade i en tv-sänd presskonferens: ”Vi vill inte diskutera underrättelsefrågor offentligt”.

Kenyaner har blivit alltmer frustrerade över regeringens ovilja att ge information om attacken. Nästan inga uppgifter har släppts ut om vad som hände efter de första timmarna av belägringen.

Lenku sade också att köpcentret helt och hållet har säkrats och att det inte fanns någon möjlighet att någon av terroristerna flytt genom en underjordisk tunnel. Men han nämnde inget om att några av angriparna kan ha flytt genom att låtsas vara gisslan.

Kenya har gripit 12 personer sedan attacken men tre av dem har frigivits, sade Lenku. Han avböjde att säga om någon av de gripna hade varit i gallerian under attacken.

De viktigaste frågorna om attacken inkluderar de fem dödade angriparnas identitet och ifall regeringen hade någon vetskap om attacken innan det skedde. Frågetecken finns också om hur taket på parkeringshuset kollapsade, och vad utlöste branden som brann i mer än 24 timmar under den fyra dagar långa belägringen.

Flera av de misstänkta i attacken har avslöjats. En man vid namn Ali Gitonga har gripits, och misstänks för vara en av angriparna, men hans fru hävdar att han är oskyldig. Polisen grep också en brittisk medborgare och fann kartor över köpcentret i hans bärbara dator.

Lenku avslöjade flera detaljer såsom att utredare har identifierat en bil som använts av beväpnade män, från den i Somalia-baserade islamistiska gruppen al-Shabab, och fann i det ”ett sortiment av illegala vapen”.

72 personer dog under belägringen, enligt regeringen. Det kenyanska Röda Korset säger att 59 personer fortfarande saknas, trots att regeringen sätter den siffran på noll.

Om regeringens ovilja att ge ut information, sade Lenku: ”Vi ber er att ha tålamod med oss.”

Polisen har hittills inspelat uttalanden från 156 vittnen om attacken, rapporterade radion Capital FM.

Lenku sade också att polisen har gripit tre personer som misstänks för plundring

Översatt från engelska