Kenya väcker frågan om arresteringsorder för Sudans president
Sudans president Omar al-Bashir talar till pressen efter en ceremoni för prospektering av guld och mineraler i Sudan av utländska investerare och arabländer, den 30 oktober 2011, i Khartoum. (Foto: Ashraf Shazly/AFP/Getty Images)


Kenyanska myndigheter har utfärdat en arresteringsorder mot Sudans president Omar al-Bashir för hans roll i påstådda krigsförbrytelser som begicks under konflikten i Darfur.

Högsta domstolen varnade för att om al-Bashir någonsin kommer till Kenya, kommer han att gripas och överlämnas till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som har en arresteringsorder för hans gripande, rapporterade den kenyanska tidningen The Standard. Sudans president besökte landet i augusti 2010, vilket väckte ilska hos ICC och FN.

”Al-Bashir kom till Kenya den 27 augusti och de kenyanska myndigheterna struntade i sina skyldigheter enligt internationell rätt och kenyansk lag och misslyckades med att genomdriva häktningsbeslutet”, sade den kenyanske domaren Nicholas Ombijah i sitt beslut, enligt tidningen.

Al-Bashir är den första statschefen att ha en arresteringsorder utlagd från ICC i dess korta historia. Domstolen anklagar honom för folkmord för sin roll i 300 000 dödsfall i Darfur sedan 2003 och tvångsförflyttning av mer än 2,5 miljoner människor, domstolen baserar sina fakta på beräkningar från FN.

Efter att ICC utfärdade en arresteringsorder för al-Bashir, som förnekar anklagelserna, har han också besökt Malawi och Tchad. 

Översatt från engelska