Kenya i tumult efter oenighet om valresultat
Florens Otieno grät efter att hon fann sin döde son som varit försvunnen sedan den 3 januari. Han dog vid oroligheter i samband med oenighet om valresultatet. Enligt polisen i Nairobi har minst 600 personer dött, rapporterade AFP. (Foto: AFP/Simon Maina)


Det drygt veckolånga tumult som bröt ut i Kenya efter oenighet om valresultatet den 30 december 2007 har för tillfället upphört. Nu väntar man på förhandlingar mellan presidenten och oppositionsledarna med hjälp av USA:s Afrikasändebud Jendayi Frazer och Afrikanska Unionens representant John Kufuor.

Ett genombrott kan vara i sikte sedan de landsomfattande protester som var planerade att äga rum på måndagen stoppades. Samtidigt meddelade regeringen i Nairobi att man är glad över att ledarna i oppositionspartiet Orange Democratic Movement (ODM) har varit lyhörda över vädjan att inte genomföra protesterna.

Kenyanerna gick till val den 27 december 2007. Resultatet dröjde till den 30 december då valsstyrelsen meddelande att dåvarande presidenten Mwai Kibaki vunnit. Raila Odinga, ledaren på ODM avvisade resultatet och anklagade Kibaki för att ha manipulerat rösträkningen. Våldsamma protester bröt ut på flera håll i landet.

Oroligheterna har krävt minst 360 liv och tvingade minst 250 000 kenyaner på flytt i sitt land, enligt FN:s uppskattning. Polisen i Nairobi uppger över 600 döda.

För närvarande har myndigheterna ingen koll på omfattningen av skadegörelsen men har bekräftat brandincidenter på bensinstationer, bilar och kyrkor.