Kemiska vapen används i Syrien enligt aktivister
En syrisk man i motståndsrörelsen provar en gasmask i staden Aleppo, norra Syrien den 25 juli 2012. (Foto: Pierre Torres / AFP / GettyImages)


Oppositionsaktivister har publicerat flera videor som enligt dem visar att Syrien för närvarande använder kemiska vapen. Under den senaste veckan har västerländska regeringar uttryckt oro över att regimen i hemlighet blandar kemikalier som används i nervgaser.

Storbritanniens utrikesminister William Hague och USA:s president Barack Obama har båda indikerat att Syrien går över gränsen om den använder kemiska vapen och kan leda till en utländsk intervention i inbördeskriget.

Hague sade vid en säkerhetskonferens i Bahrain att användningen av kemiska vapen skulle innebära en ”väsentlig förändring” i den 20-månader långa konflikten som har dödat tiotusentals, rapporterar BBC.

”Presidenten i USA varnade för allvarliga konsekvenser och han menar det”, sade Hague till BBC.

En video visar en brand som orsakats av en syrisk tank som enligt oppositionsaktivister inte kunde släckas med vatten, rapporterade nyhetsbyrån Al-Arabiya News på söndagen. Tanken släppte ut ett giftigt ämne som bubblade, sade aktivisterna.

Rebeller publicerade också en video med utrustning som de säger används av syriska soldater som skydd mot kemiska vapen.

Dessa videor har kommit efter Hague sade till BBC på lördagen att det finns ”tillräckliga bevis för att veta att de behöver en varning”, med hänvisning till den syriska regeringens uppenbara planer på att använda kemiska vapen.

Amerikanska tjänstemän sade enligt tidskriften Wired förra veckan att syriska ingenjörer har börjat kombinera ämnen för att göra nervgasen sarin. Syrien tros ha mer än 500 ton methylphosphonyl difluorid och isopropanol, som används för att skapa gasen.

”De har nått den punkt där de kan ladda upp det på ett plan och släppa ner den”, sade en amerikansk tjänsteman.

De kemiska vapnen är främst koncentrerade till fem flygbaser och övervakas noga av utländska underrättelsetjänster, rapporterade BBC, med hänvisning till västerländska militära källor i Persiska viken.

Den syriska regeringen har sagt att man inte har några planer på att använda kemiska vapen, enligt AFP. Det sade att rebellerna är mer benägna att använda kemiska vapen.

Rebellerna ”kan ta till kemiska vapen mot det syriska folket … efter att ha fått kontroll över en giftig klorfabrik”, sade Syriens utrikesministerium, enligt AFP.

Det syriska utrikesministeriet syftade sannolikt på det kemiska företaget som ägs av Syrien och Saudiarabien, nära Safira, och övertogs av rebeller från den hårdföra islamistiska rörelsen Al-Nusra Front.

Översatt från engelska