loadingEn kvinna handlar på en stormarknad i Hefei. Kineser är ständigt oroade över livsmedelssäkerheten. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
En kvinna handlar på en stormarknad i Hefei. Kineser är ständigt oroade över livsmedelssäkerheten. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
Utrikes

Kemikalier används för att ändra bäst-före-datumet på mat i Kina

Epoch Times reporter

Det är ingen överraskning att kineserna ständigt oroar sig över livsmedelssäkerheten, speciellt vid spridande av nyheter som denna: I Beijing och Hunan upptäcktes det att bäst-före-datumet på matförpackningar, inräknat på livsmedel av kända varumärken, ändras med hjälp av utskriftsapparater och giftíga kemikalier.

En kvinnlig arbetare brände händerna vid arbetet med att ändra bäst-före-datumet i ett medelstort livsmedelsföretag, rapporterade Netease.

Platschefen för Douqus livsmedelsfabrik i Hunan medgav nyligen att de i slutet av maj börjat ändra datumen efter att fabrikstjänstemännen lärt sig  med en kemisk lösning avlägsna tillverkningsdatumet, som är tryckt på förpackningen. De köpte två skrivare och lät två kvinnliga arbetare sudda ut tillverkningsdatumet på utgången mat med den frätande kemikalien och sedan sätta dit ett nytt bäst-före-datum.

Men de två unga kvinnorna hade inte handskar på sig och inom några dagar hade deras hud börjat lossna av den frätande kemikalien. Den därpå följande tvisten med fabriken över vårdkostnader gjorde händelsen känd för allmänheten.

En undersökning av ommärkningen vid Douqus livsmedelsfabrik avslöjade den uppsåtliga ändringen av hållbarhetsmärkningen på en rad matförpackningar.

Enligt insiderinformation är den kemiska lösningen i huvudsak bananolja (isoamyl acetate) och lacknafta, vilken lätt kan ta bort utgångsdatumet som är tryckt på plastpåsar, konservburkar, och kartonger. Sammansättningen, vilken är brandfarlig och väldigt giftig, kan skada huden, slemhinnorna i halsen, luftrören, lungorna och till och med nervsystemet. Den är inte avsedd att användas på livsmedelsmärkning.

En anställd hos en välkänd tillverkare av utrustning för matförpackningar i Beijing, sade att många människor, från små till stora leverantörer, är medvetna om den här ommärkningen.

Att märka om utgången mat så att den kan säljas efter sitt utgångsdatum kan leda till spridning av bakterier. När bakterierna når en giftig nivå utgör de ett hot mot människors hälsa. Bäst-före-datum är just till för att  förhindar denna möjlighet.

Översatt från engelska

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEn kvinna handlar på en stormarknad i Hefei. Kineser är ständigt oroade över livsmedelssäkerheten. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
En kvinna handlar på en stormarknad i Hefei. Kineser är ständigt oroade över livsmedelssäkerheten. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
Utrikes

Kemikalier används för att ändra bäst-före-datumet på mat i Kina

Epoch Times reporter

Det är ingen överraskning att kineserna ständigt oroar sig över livsmedelssäkerheten, speciellt vid spridande av nyheter som denna: I Beijing och Hunan upptäcktes det att bäst-före-datumet på matförpackningar, inräknat på livsmedel av kända varumärken, ändras med hjälp av utskriftsapparater och giftíga kemikalier.

En kvinnlig arbetare brände händerna vid arbetet med att ändra bäst-före-datumet i ett medelstort livsmedelsföretag, rapporterade Netease.

Platschefen för Douqus livsmedelsfabrik i Hunan medgav nyligen att de i slutet av maj börjat ändra datumen efter att fabrikstjänstemännen lärt sig  med en kemisk lösning avlägsna tillverkningsdatumet, som är tryckt på förpackningen. De köpte två skrivare och lät två kvinnliga arbetare sudda ut tillverkningsdatumet på utgången mat med den frätande kemikalien och sedan sätta dit ett nytt bäst-före-datum.

Men de två unga kvinnorna hade inte handskar på sig och inom några dagar hade deras hud börjat lossna av den frätande kemikalien. Den därpå följande tvisten med fabriken över vårdkostnader gjorde händelsen känd för allmänheten.

En undersökning av ommärkningen vid Douqus livsmedelsfabrik avslöjade den uppsåtliga ändringen av hållbarhetsmärkningen på en rad matförpackningar.

Enligt insiderinformation är den kemiska lösningen i huvudsak bananolja (isoamyl acetate) och lacknafta, vilken lätt kan ta bort utgångsdatumet som är tryckt på plastpåsar, konservburkar, och kartonger. Sammansättningen, vilken är brandfarlig och väldigt giftig, kan skada huden, slemhinnorna i halsen, luftrören, lungorna och till och med nervsystemet. Den är inte avsedd att användas på livsmedelsmärkning.

En anställd hos en välkänd tillverkare av utrustning för matförpackningar i Beijing, sade att många människor, från små till stora leverantörer, är medvetna om den här ommärkningen.

Att märka om utgången mat så att den kan säljas efter sitt utgångsdatum kan leda till spridning av bakterier. När bakterierna når en giftig nivå utgör de ett hot mot människors hälsa. Bäst-före-datum är just till för att  förhindar denna möjlighet.

Översatt från engelska

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024