Kejsare Qins mausoleum förblir orört
Några av terrakottasoldaterna har flyttats till ett museum ungefär fyra mil från Kinas gamla huvudstad Xian i norra delen av landet. (Goh Chai Hin/AFP/Getty Images)


Xinhua News Agency, kommunistpartiets officiella nyhetsbyrå rapporterade den 31 augusti att man från Qin Shi Huang Terracotta Warriors and Horses Museum i Shaanxiprovinsen meddelat att Kina för närvarande inte har några planer på att gräva ut den förste kejsaren Qin Shi Huangs (259-210 fkr) mausoleum  och att det kommer att behållas i sitt ursprungliga skick för en lång tid framöver.

Cao Wei, biträdande chef för museet sade:

– Jag är säker på att jag inte kommer att få se utgrävning av kejsare Qins mausoleum under min livstid. Jag tror inte att någon som lever på jorden idag kommer att få se det heller.

2002 sjösatte Kina National Project 863 vilket går ut på att man använder fjärrsensorteknologi och integrerade geofysiska kartläggningsmetoder för att utforska det underjordiska palats som utgör kejsare Qins mausoleum. Studien bekräftade att det stora underjordiska palatset och en gravkammare faktiskt existerade.

Cao Wei sade att Shaanxis provinsregering och kulturarvsadministration planerar att bygga ett museum, the Palace Museum of Emperor Qin’s mausoleum.

Cao förklarade att förutom det nu existerande Terra Cotta Warriors and Horses Museum kommer det nya museikomplexet också att innefatta Qin Shi Huang Mausoleum Relics Park som har en yta på 2,9 kvadratkilometer, samt ett nytt museum för hästar och vagnar av brons.

Enligt Cao är man redo att sätta igång med Qin Shi Huangs Mausoleum Relics Park, men att man inte satt något definitivt datum för byggandet ännu.

Det var i mars 1974 som några bönder från Lintong-länet i Shaanxi hittade terrakottakrigare och hästar när de grävde en brunn. Kejsare Qins terrakottakrigare och hästar har väckt stort intresse över hela värden och anses som ett av de viktigaste samtida arkeologiska fynden.

Översatt från version