Katten som känner när den sjuke ska dö
Katten anses ju ha ett sjätte sinne. På ett sjukhem i Providence i USA finns en katt som kan förutspå när patienter ska dö. Katten på bilden är en annan katt. (Foto: Susanne Larsson/Epoch Times)


På ett sjukhem i Providence i USA bor katten Oscar som har en speciell förmåga. Han kan nämligen förutspå när patienter ska dö. Den märkliga katten har blivit så omtalad att han nu blivit omskriven i en bok.

David Dosa, är läkare och professor vid Brown University och arbetar på Steere House som är ett sjukhem för gravt dementa. Dosa är också författare till den nyutkomna boken ”Making Rounds With Oscar: The Extraordinary Gift of an Ordinary Cat”, som den amerikanske tidskriften The Huffington Post har rapporterat om.

I boken berättar läkaren om den märklige kattens förmåga att känna när det var dags för en patient att dö. Det var 2005 som den grå-bruna långhåriga katten Oscar flyttade in på sjukhemmet som sällskap för patienterna. Patienterna som kommer dit är så sjuka att de inte kan tala eller känna igen sina anhöriga.

Efter en tid märkte personalen att Oscar vandrade runt och nosade på patienterna men sällan tillbringade någon längre tid hos någon – utom när patienten bara hade timmar kvar att leva. Då kröp han upp och lade sig hos den som snart skulle dö.

David Dosa fruktade en gång att de anhöriga skulle bli förskräckta av den lurvige liemannen, särskilt efter att Dosa gjorde Oscar berömd i en artikel i New England Journal of Medicine 2007. Men så blev det inte, i stället har Oscar blivit en tröstande närvaro och anhöriga har till och med tackat honom.

På Oscars beteende vet personalen när det är det är dags att ringa den sjukes anhöriga. Om han hålls utanför rummet där den döende ligger börjar han krafsa på dörrar och väggar och försöker komma in.

En gång försökte sjuksköterskor placera Oscar i sängen hos en patient som de trodde var allvarligt sjuk. Men Oscar ville inte stanna hos den sjuke. Det visade sig att den patienten återhämtade sig efter två dagar.

Dosa kan inte vetenskapligt förklara Oscars förmåga men tror att katten kanske imiterar sjuksköterskor som fostrat honom. En annan teori är att katten kan känna lukten som avges från döende celler, i likhet med de hundar som forskare har upptäckt kan känna igen lukten av cancer, förklarar han. 

The Huffington Post skriver att läkaren vill ge rådet till oroliga anhöriga att finnas där för sin nära och kära. För katten Oscar är det viktigt att inte låta någon dö ensam

Den nu fem år gamla katten har hittills förutspått 50 dödsfall.