Katastrofhjälpen på plats i Peru - förstörelsen omfattande
Vatten delas ut på motorvägen utanför Pisco den 19 augusti 2007. Hälsovårdsmyndigheterna i Peru kämpar nu med att förhindra smittsamma sjukdomar från att spridas efter jordbävningens ödeläggelse medan president Alan Garcia besökte området för att inspektera läget. (Foto: AFP/Eitan Abramovich)


FN- och internationella hjälporganisationer ökar sina insatser i det jordbävningsdrabbade området i Peru efter rapporter om stigande dödsfall, skadade och förstörelse.

610 personer dog, fler än 1000 skadades och mer än 33 000 hem krossades, enligt FN-organet för samordningen av humanitär hjälp (OCHA). Siffrorna befaras stiga under kommande dagar.

Dessutom förstördes fyra sjukhus helt och åtta andra sjukhus blev skadade. Områden som Nazca och Palpa i de hårt drabbade trakterna är svåråtkomliga.

Städerna Canete, Chincha, Pisco och Ica fick de värsta skadorna efter den kraftiga jordbävningen på kvällen den 15 augusti klockan 18:40 lokaltid.

Regionen Ica drabbades av en jordbävning med styrka 7,9 på Richterskalan. Kraftiga efterskalv med styrka upp till 6,2 fortsatte att skaka områden så sent som i fredags.

Områdena lider fortfarande av el- och vattenbrist och sanitära olägenheter. De mest akuta behoven för tillfället är vatten, mat, filtar och tält.

Rån och plundringar har rapporterats. Även hjälpsändningar har utsatts för attacker. Regeringen skickar soldater till området för att återställa lag och ordning.