”Katastrofen har gjort oss maktlösa”
Nu har plundring blivit en överlevnadsstrategi i Haitis huvudstad. (Foto: Olivier Laban-Mattei / AFP)


Livet har slagits i spillror för alltför många människor i Port-au-Prince, hjälpen har svårt att komma fram. FN:s ansvarige känner sig maktlös inför alla svårigheter som tornat upp sig.

Solen skiner över Haiti och i kuststaden Labadee ligger turisterna och solar sig på stranden. Labadee ligger 15 mil norrut från den jordbävningsdrabbade huvudstaden Port-au-Prince. Lyxkryssningsfartyget som förde dit dem hade även med sig förnödenheter till ön och 7 Mkr till hjälpverksamheterna på Haiti, uppger USA Today.

Man fattade beslutet att föra dit turisterna som vanligt, därför att, som John Weis, vice vd på Royal Caribbean, säger:
– I slutänden är Labadee centralt för Haitis återhämtning och hundratals människor är beroende av anläggningen för att kunna försörja sig.

Värre är det med försörjningsmöjligheterna i huvudstaden där all infrastruktur är sönderslagen och många i beslutande ställning är omkomna. FN:s högste ansvarige på Haiti, Edmond Mulet, säger i en intervju med den franska tidningen Le Monde:
– Sanningen är att katastrofen har gjort oss maktlösa. Vi har inte kontroll.

Många i hans personalstyrka omkom, så han välkomnar FN:s säkerhetsråds beslutat att skicka fler trupper och poliser. USA:s trupper kontrollerar den lilla flygplatsen men FN är med och bestämmer över landningstillstånden. Få plan kan landa och hamnen är också illa åtgången efter jordbävningen men kan kanske börja användas i begränsad omfattning idag.

17 av Haitis ministrar finns i tjänst på flygplatsen eftersom där finns en lokal som inte har rasat ihop. Vem bestämmer egentligen på Haiti i dag – är det regeringen, FN, amerikanerna? Säkerhetsfrågorna är viktiga, uppger Yolette Duperier för DN. Som ett exempel nämner hon fängelset som skadades så att de 5000 fångarna kunde rymma, så Haiti behöver hjälp av andra att klara säkerheten.

– Vi tänker inte diskutera vem som bestämmer hit eller dit. Det är inte intressant för oss. Vi är bara intresserade av att de är där och att de hjälper oss. Vi har inget val.

Människorna i Port-au-Prince har upplevt flera efterskalv och på tisdagen kom ytterligare ett skalv med magnituden 6,1 som skrämde upp folket i staden. Nu vill många lämna huvudstaden, uppger SR, men varken fartyg eller flyg fungerar eftersom nödtransporter har första prioritet, så det är kamp om platserna på bussarna som färdas ut ur staden.

Jordbävningsoffer ligger fortfarande kvar på gatorna i staden.