Katastrofal situation i Sri Lanka
En lankesisk soldat ger en man och hans son, vilka uppges vara på flykt från stridigheterna på Sri Lanka, vatten. Bilden är tillhandahållen av den lankesiska flottan. (Foto: AFP)


Situationen är nu katastrofal för de tiotusentals människor som sitter fast i det snabbt krympande området längs kusten som har utropats som en eld-upphör-zon av staten Sri Lanka. Våldsamheterna har skadat och dödat hundratals civila. Många kvinnor och barn har drabbats.

Striderna rasar intensivt i nordöstra Sri Lanka och nu uppmanar Internationella rödakorskommittén, ICRC, de stridande parterna att omedelbart vidta åtgärder för att förhindra ännu större förluster bland civilbefolkningen.

ICRC: s chef Pierre Krähenbühl ser allvarligt på situationen.

– Det vi ser nu är intensiva strider på ett mycket litet område som är överfullt av civila som har tagit sin tillflykt dit undan tidigare strider.

– Situationen är inget annat än katastrofal. Våldsamheterna har dödat eller skadat hundratals civila, i en befolkning som bara har minimal tillgång till sjukvård.

På ICRC uttrycker man sin oro över att upptrappningen av striderna mellan regeringsstyrkorna och de Tamilska Tigrarna (LTTE) inför slutoffensiven kan leda till en dramatisk ökning i antalet civila dödsoffer.

Båda stridande parter har påmints om deras skyldighet att i alla lägen följa den internationella humanitära rätten. Striderna förs i tätbefolkade områden, för att civila inte skadas eller dödas kräver situationen ännu större hänsyn till krigets lagar.

– ICRC kommer den närmaste tiden att göra allt vi kan för att hjälpa och beskydda de tusentals flyktingar som försöker undkomma våldsamheterna, säger Pierre Krähenbühl.

– Det är dock absolut nödvändigt att oberoende hjälporganisationer också tillåts verka i området och ges möjlighet att ge den nödhjälp flyktingarna så desperat behöver.

Den tamilska gerillan anklagar regeringsarmén för att ha dödat över 1 000 civila och skadat ytterligare 2 300 under häftiga strider under måndagen, rapporterar AFP.

FAKTA

Kriget kan ses som en konflikt mellan nationalistiska krafter. På ena sidan står regeringssidan, dominerad av majoritetsfolket singaleser, som vill bevara önationen intakt. De mest hårdföra singaleserna anser att de och deras religion buddhismen har en särställning. Kriget beskrivs också ofta som en kamp mot terrorismen.

På andra sidan står Tamilska Eelams befrielsetigrar, LTTE. Sedan 1983 krigar gerillan för en självständig stat i framför allt landets norra del för den tamilska, överlag hinduiska, minoriteten. LTTE motiverar kampen, som ofta förs med självmordsattentat, med att minoriteten måste skyddas mot regeringssidans våldsövergrepp.

Kriget tros ha skördat över 70 000 liv i särskilt de tamilska områdena i norr.

Båda folkgrupperna har funnits på ön i tusentals år.

Källa: TT