Katastrofal försäljning i Kinas största köpcenter
En av Pekings alla statsstyrda affärer som förr sålde uteslutande åt turister, diplomater, utlänningar och regeringstjänstemän. Nu har reglerna stramats upp inför OS och nästan ingen handlar längre i affärerna. (Foto: AFP/Frederic J. Brown)


På grund av att Hongkongdollarn blivit mycket svagare gentemot den kinesiska yuanen har Hongkongbornas turistande och konsumtion på fastlandet minskat. Dessutom har den stränga inresekontrollen i Kina på grund av OS också lett till en kraftig nedgång av utländska turister. Kinas största köpcentrum, Shenzhen Luohu Commercial Citys affärer står tomma för första gången på 11 år.

Hongkongtidningen Wenweipao citerade Luoho Commercial Citys ledning som sade att de räknade med att hundratals affärsidkare skulle komma att lämna dem efter OS. Köpcentret står inför en operativ kris.

Wu Cuiping, som äger en klädaffär i köpcentret sade:
– De senaste tre månaderna har vi ofta inte ens haft en kund om dagen. Vi kan inte ens hålla öppet på lördagar. Vi säljer bara för 2000 yuan i månaden och lokalhyran är mer än 10 000 yuan.

Hon sade att cheferna för affärerna bredvid avskedade sina arbetare. De arbetar bara själva i affären. När de träffas hälsar de på varann med ”Öppnade du din affär idag?”. Större delen av tiden sitter de bara sysslolösa i sina affärer.

För närvarande är en hongkongdollar bara värd 0,87 yuan, så allt färre turister från Hongkong är intresserade av att handla i Kina. Wu trodde till en början att OS skulle hjälpa upp affärerna. Hon hade dock inte räknat med Kinas extrema inresekontroll. Köpcentret som tidigare var livligt har knappt sett några utländska turistgrupper sedan slutet av april. I maj övergav några affärsidkare sina lokaler, men ingen ville hyra dem. Alla affärsidkare beklagar sig över att affärerna är mycket dåliga, till och med sämre än under SARS-perioden.

Personalen på Luoho Commercial Citys managementavdelning har de två senaste månaderna varit upptagna med att hyresgäster säger upp sina kontrakt. En anställd där sade
– Förut brukade hyresgästerna skynda sig att skriva på för en ny period när den gamla löpt ut. Ofta bad de till och med om mer lagringsutrymme för att utöka sin verksamhet. Nu är det tvärtom, de lämnar sina lokaler innan hyrestiden ens gått ut.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/empty-shops-for-the-first-time-in-11-years-1837.html