Katalonien röstade för självständighet
Kataloniens president Artur Mas, i mitten, och Oriol Junqueras, (ERC), till höger firar valsegern den 27 september i Barcelona. Foto: David Ramos/Getty Image.


Resultatet av söndagens val i Katalonien visar på en önskan om självständighet hos det katalanska folket. Vägen dit kommer inte bli lätt och frågan är om det överhuvudtaget blir verklighet.

I söndagens val i den spanska regionen Katalonien vann separatisterna en klar seger. Valdeltagandet var högt, över 77 procent, och tillsammans fick koalitionen Junta pel Si (Tillsammans för ja) och det vänsterinriktade CUP, 72 av 135 platser i det regionala parlamentet. De fick dock inte egen majoritet, utan stannade på 47,8 procent.

Vägen härifrån till faktisk självständighet är inte spikrak, utan kantas av många hinder och svårigheter. Trots det var glädjen stor hos många katalaner i Barcelona när rösterna var räknade tidigt på måndagmorgonen. De ropade ”leve självständigheten”, rapporterade SVT.

Kataloniens president Artur Mas ser sig också som en segrare och att katalanerna har röstat för självständighet från Spanien. CUP vill dock inte se honom som ledare.

Mycket återstår

Båda partiledarna har sagt att vid en majoritet ska Katalonien kunna förklara sig självständigt inom 18 månader. Nu förväntas de sätta igång med vissa förberedelser, som att bilda ett eget rättsväsende och centralbank.

Spaniens premiärminister, Mariano Rajoy från högerpartiet Partido Popular, tänker dock inte ge efter utan vidare. Han kallar separatisternas planer för trams. Rajoy säger att Spaniens konstitution tillåter inte någon region att bryta sig loss, och han har lovat blockera det i domstol, rapporterar Reuters.

Enligt Aftonbladet har EU-kommissionen meddelat att ett självständigt Katalonien inte kan förvänta sig att bli en del av unionen. Spaniens centralbank har varnat för ekonomiskt kaos och att Katalonien kan tvingas lämna euron.

Inte alla vill ha självständighet

Jakob Lewander är statsvetare med fokus på Spanien. Han sade till SVT att det finns ett stort antal väljare som vill att Katalonien ska fortsätta vara en del av Spanien men på andra villkor. Den majoriteten hörs dock inte, eftersom det alternativet helt har försvunnit bakom frågan om självständighet eller inte.

Bodil Valero, som sitter i Europaparlamentet för Miljöpartiet, säger till SVT att valresultatet är ett svar på regeringens politik.

– De har vägrat förhandla med katalanerna. De har bara kommit med olika hot. Nu borde den spanska regeringen sätta sig ned och prata.

Valet i Katalonien som är Spaniens näst folkrikaste region, kommer att sätta den territoriella politiken i fokus och få stor inverkan på det nationella valet i Spanien i december.