Kasparov greps före EU-möte
Ledaren av partiet ”Det andra Ryssland”, Gary Kasparov talar på en presskonferens framför Sheremetevo-I flygfält utanför Moskva. Ryska poliser hindrade oppositionsledare, inklusive Kasparov, från att flyga till demonstrationen nära platsen för fredagens EU-Ryska toppmötet. (Foto: AFP/Str).


Den ryska oppositionsledaren Gary Kasparov och andra regimkritiker har hindrats att flyga till Samara där toppmötet mellan EU och Ryssland hålls i dag. En av de som hindrades gå ombord sade att gruppens pass konfiskerats.

Det plan som Kasparov och hans sällskap skulle flyga med från Moskva ”har lyft utan att en enda medlem av Det andra Rysslands delegation tilläts gå ombord, inte heller journalister”, sade talesmannen Denis Bilunov till AFP.

En av dem som hindrades att gå ombord på planet sade att gruppens pass konfiskerades på Sjeremetjevo, Moskvas stora internationella flygplats.

-Vi är på Sjeremetjevo
och män i uniform har tagit våra pass. De har tagit 13 pass. Jag betraktar detta som ett brott, sade Lev Ponomarjov från organisationen För mänskliga rättigheter.

-När vi skulle checka in sade de att våra biljetter hade avvisats av datorn därför att de hade sålts till andra passagerare.

-Men några journalister som tilläts gå ombord sade till oss att planet var halvtomt, tillade Ponomarjov.

En talesman för president Putin förnekade att Kreml var inblandat i händelse på Sjeremetjevo. Han sade att han inte heller väntar sig att saken ska diskuteras på toppmötet.

-Jag tror inte att frågan om en rysk medborgares frånvaro kommer att hamna på toppmötets dagordning även om han är berömd.

-Jag kan inte kommentera på polisens vägnar. Kreml var inte på Sjeremetjevo, tillade han.

Demonstrationen i staden Samara i södra Ryssland är tillåten av myndigheterna i motsats till flera tidigare protester i bland annat Moskva som har upplösts av kravallpolis.

Omkring 1 000 personer , bland dem Kasparov, har planerat att genomföra ”Dissidenternas marsch” i Samara, sade organisatörer till AFP. Men polis har de senaste två veckorna gripit en serie organisatörer, journalister och människorättsexperter, inklusive flera då de just skulle gå ombord på plan eller tåg till Samara i torsdags.

Arresteringarna gav bränsle åt kritiken mot Kreml för kränkningar av medborgerliga rättigheter, samtidigt som den tyska förbundskanslern Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso mötte president Vladimir Putin i Samara för att diskutera de problematiska relationerna mellan EU och Moskva.

Human Rights Watch
, baserat i USA, uppmanade Europeiska unionen att ”rikta uppmärksamheten på den allt sämre människorättssituationen i Ryssland”.

Agerandet inför mötet i Samara ”ger EU-ledarna en förstahandsupplevelse av Rysslands människorättskris”, sade Holly Cartner från HRW i ett uttalande.

”Kreml vänder alla framstegen från Glasnost-epoken”, tillade hon.

Glasnost var president Michail Gorbatjovs lansering av ett öppnare sovjetiskt samhälle.

En Kremlvänlig ungdomsgrupp, den hittills okända Nya folket, har tillkännagett att den ska försöka samla uppemot 15 000 anhängare i Samara i dag – mycket nära den planerade Kremlfientliga manifestationen.