Kärleksfulla artister fyllde scenen
Varje föreställning utser olika vinnare beroende på vilken publik det är. (Foton: Veronica Örfelth/Epoch Times)


Så här har du nog aldrig sett Drängarna, The Ark och Sarek förut. I en egen Sikta mot stjärnorna-tävling Holavedskolan i Tranås fick artisterna, alla med någon typ av funktionshinder, ta sig an roller utöver det vanliga.

Under två veckor varje år satsar Mossebo dagcenter i Tranås på den alltmer populära showen som i år har gästats av nära 3 000 personer.

– Jag älskar publiken! utropade flera av deltagarna efter sina framträdanden. Varje kärleksförklaring och fyndigt inlägg möttes av skratt från publiken vars barnasinne tycktes lockas fram av de spontana artisterna.

Peter Selinder, arrangör och
medarbetare på Mossebo, berättar att man redan 1995 började med showen i liten skala. Han tycker det är härligt att se glädjen hos deltagarna och berättar att många av dem i början var blyga och hellre ville hjälpa till bakom scenen.

– När vi väl kom igång blev det tvärt om. Det är roligt att se hur personerna växer i det här – efter att vi väl börjat ville de inte göra något annat, säger Peter.

Just den här kvällen bestod startfältet av 13 bidrag. Några av artisterna sjöng och dansade till bakgrundsmusik medan andra mimade. Under pausen fick publiken rösta fram en vinnare. Varje föreställning har utsett olika vinnare beroende på vilka som sitter i publiken. På premiären var det The Ark som tog hem första priset, därefter bland andra Östen me resten och Sarek.

– Jag röstade på Drängarna, de var bäst! säger Ludvig Ekman, 13 år.

– Jag röstade på Pia som sjöng Sonja Aldén. Hon sjöng bäst, tyckte Kent Skrubbe som sett åtta föreställningar under åren. Han säger att det finaste med föreställningarna är att artisterna verkligen bjuder på sig själva.


- Det är roligt att se hur personerna växer i det här, när vi väl börjat ville de inte göra något annat, säger arrangören Peter Selinder.

– Det är roligt att se hur personerna växer i det här, när vi väl börjat ville de inte göra något annat, säger arrangören Peter Selinder.