Karin Enström ny försvarsminister
Karin Enström introducerades på onsdagen som Sveriges nya försvarsminister av statsminister Fredrik Reinfeldt. (Foto: Regeringskansliet)


Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade Sveriges nya försvarsminister, Karin Enström vid en presskonferens på onsdagen.

– Jag är mycket glad att Karin Enström har tackat ja till att bli försvarsminister, en bred kunnig allmänpolitiker med gedigna kunskaper i det område som hon nu har ansvar för, sade statsministern.

Enström är yrkesofficer och kapten i amfibiekåren. Hennes ansvar som försvarsminister blir såväl över militära som civila insatser. Reinfeldt ville dock betona två områden:

– Ett är att fortsätta att utveckla de reformer som ska ge Sverige det insatsberedda försvar som kan klara både försvar av det nationella svenska territoriet och samtidigt vara insatsberett tillsammans med andra, för insatser i andra delar av världen.

– Den andra uppgiften är att efter alla dessa år, för att inte säga decennier, med svarta hål i försvarets ekonomin, fortsätta att upprätthålla den ordning i försvarets ekonomi som vi nu fått på plats, sade Reinfeldt.

Enström är tjänstledig från amfibiekåren. Hon har suttit i riksdagen sedan 1998 med många år i försvarsutskottet och blev 2010 ordförande i utrikesutskottet, hon har också varit ordförande i försvarsberedningen sedan 2008. Inför det nya jobbet ville Enström nämna två viktiga områden:

– Hoten mot vår säkerhet är komplexa och breda och de måste mötas rätt, inte bara med militära medel. Och politikområdets försvar och samhällets krisberedskap måste ses som en enhet. Det andra är att bakom varje beslut och varje insats finns det människor. Hur bra system vi än har så är det till sist människan som ska göra jobbet.

Den nya ministern kände sig glad och hedrad över utnämningen och berättade att hon är trebarnsmor på 46 år som bor i Vaxholm. Maken är också officer och arbetar på högkvarteret. Brodern är chef för den svenska insatsstyrkan i Afghanistan. Enström har åkt två Vasalopp och hoppas att tiden medger att hon kan åka fler.

Sten Tolgfors avgick som försvarsminister 29 mars efter kritiken över samarbetsavtalet med Saudiarabien. Nu pågår en förundersökning om misstänkt brott inom FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.