Kardinal uppmanar Vatikanen att inte kompromissa med Peking
Före detta kardinalen Joseph Zen (Foto: Epoch Times)


Förre Hongkongkardinalen Joseph Zen sade i en intervju nyligen att för religionsfrihetens skull borde Vatikanen inte kompromissa med den kinesiska regeringen. Han uppmanade Vatikanen och alla katoliker i Kina att följa påven Benedictus XVI:s instruktioner och stå upp för religionsfrihet. Zen betonade att religionsfrihet är det viktigaste. Han sade att det inte borde tummas på bara för att Vatikanen vill ha diplomatiska relationer med Kina.

AsiaNews intervjuade nyligen Zen, som är missionär med nära band till Vatikanen. Han påpekade:

– Vi har nått en punkt där det inte är möjligt att acceptera en kompromiss med våran religiösa frihet som vi tidigare gjort. 
Han tillade att Vatikanen kräver att katoliker förblir starka i tron och lojala mot påven.

Zen, som i april avgick som biskop för den katolska församlingen i Hongkong, sade vidare:

– Ibland fästs det för stor vikt vid diplomatiska relationer trots att dessa i sig inte kan lösa något. Ibland leder det till och med till missförstånd eftersom det kan ge en falsk bild av att det finns religionsfrihet.

Zen är särskilt orolig att katolska kyrkor i Kina som erkänns av både Vatikanen och den kinesiska kommunistregimen ska böja sig för trycket från den kinesiska katolska patriotiska organisationen och att det skulle vara en förolämpning mot påven eftersom det totalt skulle ignorera det brev som han skickade till Kinas katoliker för två år sedan.

I en annan artikel från Asia News nyligen upprepade Zen sin kompomisslösa ställning gentemot den kinesiska kommunistregimen. Han sade att han inte uteslöt att han skulle sluta som martyr.

– Om det behövs bör vi vara beredda att hemfalla åt martyrskapet om inget annat alternativ återstår.

Hongkongborna har gett brett stöd åt Zens position gentemot kommunistregimen. Demokratiaktivisten Szeto Wah, som är ordförande för Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China sade att Vatikanen borde stå på sig. Det är en lång tradition att bara påven har rätten att utnämna biskopar. Kommunistregimen i Kina insisterar på att denna auktoritet inkräktar på deras inre angelägenheter. Kommunistpartiets handlingar i den här frågan strider helt klart mot de katolska principerna.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18608/