loading
Hälsa & Livsstil

Kardemumma – frön från paradiset

Myrna Mack - Epoch Times

Kardemumma, som ibland kallas för ”frön från paradiset”, är det vanligaste namnet för flera örter från familjen ingefärsväxter och deras aromatiska frön. Det är en stark, aromatisk krydda, som först användes på 700-talet och kommer ursprungligen från Indien.

Kardemumma är en vanligt förekommande ingrediens i indisk matlagning, sötsaker och te, eller chai. Svart kardemumma används ibland i garam masala för curryrätter. I mellanöstern och Turkiet används grön kardemumma som krydda i sötsaker och är en traditionell smaksättare i kaffe. I norra Europa används kardemumma i vissa brödsorter.
Utöver dess kulinariska användningsområden, används kardemumma i Indien och Pakistan för att behandla många olika slags sjukdomar, däribland infektioner i tänder och tandkött, halsont, lungtuberkulos, inflammation i ögonlocken och även matsmältningssjukdomar. Enligt rykten används det också som motgift för både orm- och skorpiongift.
Kardemumma förvaras bäst i sin kapsel; så fort fröet exponeras eller mals, så förlorar de snabbt sin smak. Mald kardemumma av hög kvalité är dock ofta billigare och lättare att hitta och är ett acceptabelt substitut.

För recept som kräver hela kardemummakapslar, kan man generellt räkna att 10 kapslar är lika med 1½ tesked mald kardemumma.

Översatt från originalartikel på engelska.

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Hälsa & Livsstil

Kardemumma – frön från paradiset

Myrna Mack - Epoch Times

Kardemumma, som ibland kallas för ”frön från paradiset”, är det vanligaste namnet för flera örter från familjen ingefärsväxter och deras aromatiska frön. Det är en stark, aromatisk krydda, som först användes på 700-talet och kommer ursprungligen från Indien.

Kardemumma är en vanligt förekommande ingrediens i indisk matlagning, sötsaker och te, eller chai. Svart kardemumma används ibland i garam masala för curryrätter. I mellanöstern och Turkiet används grön kardemumma som krydda i sötsaker och är en traditionell smaksättare i kaffe. I norra Europa används kardemumma i vissa brödsorter.
Utöver dess kulinariska användningsområden, används kardemumma i Indien och Pakistan för att behandla många olika slags sjukdomar, däribland infektioner i tänder och tandkött, halsont, lungtuberkulos, inflammation i ögonlocken och även matsmältningssjukdomar. Enligt rykten används det också som motgift för både orm- och skorpiongift.
Kardemumma förvaras bäst i sin kapsel; så fort fröet exponeras eller mals, så förlorar de snabbt sin smak. Mald kardemumma av hög kvalité är dock ofta billigare och lättare att hitta och är ett acceptabelt substitut.

För recept som kräver hela kardemummakapslar, kan man generellt räkna att 10 kapslar är lika med 1½ tesked mald kardemumma.

Översatt från originalartikel på engelska.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024