Kardemumma – frön från paradiset


Kardemumma, som ibland kallas för ”frön från paradiset”, är det vanligaste namnet för flera örter från familjen ingefärsväxter och deras aromatiska frön. Det är en stark, aromatisk krydda, som först användes på 700-talet och kommer ursprungligen från Indien.

Kardemumma är en vanligt förekommande ingrediens i indisk matlagning, sötsaker och te, eller chai. Svart kardemumma används ibland i garam masala för curryrätter. I mellanöstern och Turkiet används grön kardemumma som krydda i sötsaker och är en traditionell smaksättare i kaffe. I norra Europa används kardemumma i vissa brödsorter.
Utöver dess kulinariska användningsområden, används kardemumma i Indien och Pakistan för att behandla många olika slags sjukdomar, däribland infektioner i tänder och tandkött, halsont, lungtuberkulos, inflammation i ögonlocken och även matsmältningssjukdomar. Enligt rykten används det också som motgift för både orm- och skorpiongift.
Kardemumma förvaras bäst i sin kapsel; så fort fröet exponeras eller mals, så förlorar de snabbt sin smak. Mald kardemumma av hög kvalité är dock ofta billigare och lättare att hitta och är ett acceptabelt substitut.

För recept som kräver hela kardemummakapslar, kan man generellt räkna att 10 kapslar är lika med 1½ tesked mald kardemumma.

Översatt från originalartikel på engelska.