Kap Verdes konsul i Argentina: "En vacker upplevelse"
Konsuln från Kap Verde, Adalberto Vicente Diaz, och hans hustru Beatriz Jones Cianci (Foto: The Epoch Times).


Shen Yun Performing Arts, från New York, fortsätter sin världsturné 2009. Den andra föreställningen på Auditorio Belgrano i Argentina var även denna kväll fylld med en entusiastisk publik.

Den argentinska publiken var de första i landet att se en show som presenterar traditionell kinesisk kultur och berättelser från Kinas 5000-åriga historia, från förr fram till idag. I showen ingår en liveorkester som kombinerar österländska och västerländska musikinstrument.

Adalberto Vicente Díaz, konsul för Kap Verde i Argentina, och hans hustru Beatriz Jones Cianci imponerades över de vackra färgerna i kostymerna samt bakgrundsprojektionen med den senaste tekniken i föreställningen, och att det gavs en spansk översättning på de kinesiska sångerna.

– Den var underbar och häpnadsväckande, sade Jones Cianci.

Även om hon kunde minnas många av de olika akterna, var det dansen ”Välkomnande vår” som gjorde mest intryck.

– Det kändes väldigt fin! Den berör på grund av färgerna och dräkterna. Och det finns en annan scen där kvinnorna bar kjolar med olika färger [Yifolkets dans].”

Yifolket är den största etniska gruppen i södra Kina och i deras kultur ingår mycket dans, musik och att visa sin glädje genom dans.

Jones Cianci imponerades över bilderna som visades framför hennes ögon:

– Det är en show fylld med färger. Den är helt underbar!

Konsuln Diaz fascinerades över showen:

– De [dansarna] hypnotiserade mig verkligen med sina graciösa rörelser. Det ser mer ut som om de svävar i luften än att de dansar. Dessutom är kostymerna som de använder mycket passande och när man ser på dem i rörelse, ser det ut som om de är inte bara dansar utan att de flyger.

– Det som imponerade mest var samordningen. Helhetsintrycket var att det var något nytt och vi gillade det. Vi har en son som är skådespelare. Vi har sett de shower han har medverkat i, men vi har aldrig fått en sådan här upplevelse, så vi är mycket glada och verkligen förbluffade. Den är mycket vacker, utbrast konsuln. .

Han berömde bakgrundsprojektionen:

– Det är verkligen något extra! Så väl gjord. Jag har aldrig sett något liknande, kombinationen mellan koreografin och bakgrundsprojektionen.”

På tal om danserna som skildrade situationen för Falun Gong i Kina, sade han:

– Jag var imponerad. Scenen med mannen som skyddar sin tro och stiger upp till himlen eller föreställer att han färdas [dit], det var en skön upplevelse som fick min beundran.

Konsul Diaz sade om den gamla kinesiska kulturen som Shen Yun framförde:

– Först av allt, är det en kultur som ger oss ett starkt intryck, eftersom den skiljer sig från vår. Jag kan se att samordning och koncentration är något typisk för asiater. De har verkligen ett engagemang och en känsla för ritualer. De gör saker med stor professionalism.

– Dessutom visar de stor respekt för vad de gör. Man kan se det. De överför vad de gör. De gör det yrkesmässigt och de försöker verkligen visa sin kultur och sitt folk. Jag kan känna att jag har mött något nytt som vi verkligen tycker om, för vi respekterar musik och dans och även andra kulturer.

– Jag kommer från en kultur som skiljer sig från den argentinska. Vi gillar musik och trummor. Kultur ger oss näring. Vi kommer att dela detta med våra vänner som aldrig har sett något liknande. Den är mycket vacker, svävande, verkligen vackert.

The Epoch Times är en stolt sponsor av Shen Yun Performing Arts. För mer information vänligen besök ShenyunPerformingArts.org.