Kaos på Filippinerna efter stormen Ketsana
Den tropiska stormen Ketsana har orsakat stora översvämningar på Filippinerna. Här förs en filippinsk pojke i säkerhet i Quezon, en förort till Manila, den 26 september. (Foton: Jay Directo/ AFP)


Den tropiska stormen Ondoy som internationellt kallas för Ketsana slog över Filippinerna på lördagen den 26 september. Minst 50 människor har dött hittills i det värsta regnovädret på mer än 20 år.

Centrala Manila och 25 provinser har drabbats hårt av regnstormen. Myndigheterna har utfärdat katastrofläge, och ber om hjälp från utlandet.

På sex timmar föll lika mycket regn som på en månad, då den stormen slog till över ön Luzon och orsakade de värsta översvämningarna på mer än 20 år i Manila. Omkring 34,1 centimeter regn föll över Manila under lördagen.

De kraftiga översvämningarna har tvingat tusentals människor att lämna sina hem rapporterar tidningen Philippine Star.

Många platser i landet liknar stora sjöar, där vattnet når ända upp till hustaken. Minst en by har hamnat helt under vatten enligt BBC.

Hundratals människor har varit förvisade till hustaken i de översvämmade områdena. Många har räddat barn från hustaken genom att placera dem i uppblåsta gummiringar och fört dem till högre belägna områden.

– Det är första gången på 30 år som jag har upplevt en sådan här översvämning, sade Nenita San Andres till Philippine Star.

President Gloria Arroyo har vädjat om donationer och uppmanat till lugn.

USA:s ambassadör på Filippinerna, Kristie Kenney, sade enligt Philippine Star att det hon hade sett var de mest hjärtskärande bilderna. Hon donerade 50 000 amerikanska dollar som omedelbar katastrofhjälp.