Kantonesisk köksmästare gläds inför NTDTV:s matlagningstävling
(Foto: Wu Lianyou/Epoch Times)


Chen Songhui, är en berömd mästerkock i det kantonesiska köket i Hongkong, och har mottagit otaliga internationella utmärkelser i matlagningstävlingar. Han har fått flera utmärkelser för sin hantverksskicklighet och hyllas ofta som ”Kung av abalone” [red. Abalone är en ätlig snäcka].

I en intervju med New Tang Dynasty Television, berömde och visade Chen sin uppskattning för den ”Internationella kinesiska matlagningstävlingen”, som leddes av NTDTV för att marknadsföra det kinesiska köket. Chen är själv förespråkare för det traditionella kantonesiska köket och etiken bland köksmästare och han ville uppmuntra fler köksmästare till att delta i tävlingen.

Chen är köksmästare på Gi Kee Seafood Restaurant, som är mer känd som ”högklassiskt gatumatställe”. Den är inte känd för sin eleganta inredning, utan för det förstklassiga köket, som gästas av stadens många kändisar. Chens suveränt kulinariska skicklighet har gett honom många utmärkelser inklusive det prestigefulla guldpriset för ”Extraordinary International Cooking Stars”. Han vann också Frankrikes högsta matlagningstitel, ”Blue Ribbon”-priset och även guldpriset för ”World Kitchen-King International Culinary Masters”.

Chen var glad inför NTDTV:s tävling.
-Den är bra för den marknadsför den kinesiska matkulturen. Det väsentliga i det kantonesiska köket är det breda utbudet och de olika stilarna den omfattar. Det är därför som jag efterlyser alla mina jämlikar och alla ärelystna, samt veterankockarna att komma hit för att delta, ju fler vi är som hjälper till med att öka marknadsföringen av den kinesiska matkulturen, desto bättre, säger han. 

Chen lärde sig att laga kantonesisk mat vid 15-års ålder och han har samlat på sig ett överflöd erfarenheter under sina 25 år. Han poängterar att för en köksmästare är den moraliska biten mycket viktig, ”Om du har en bra karaktär, kommer kvalitén på maten att vara god. Kvalitén på maten representerar din moraliska karaktär. Om du inte lägger vikt vid den och maten tillagas dåligt, medför det även att din karaktär ifrågasätts.

Chen har samlat på sig mycket kunskap om det kantonesiska köket, och han berättar att den har en mycket lång historia och hävdar att man bör använda traditionella smaker och dofter.

Han tillägger:
-I det kantonesiska köket handlar allt om den äkta smaken. Till exempel att sautera skivad jätteöra [snäcka], färsk bläckfisk eller grodor i olja så att de smakar fräscht och lätt istället för rikt och tungt, behöver de brynas snabbt i en het wok. Om woken är tillräckligt het och klarar av jobbet, säger man i det kantonesiska språket att den har tillräckligt med ’wok hei’.” 

Chen har presenterat sin starka sida, vilket är abalone maträtter som han skapade genom att använda fräscha och kylda abalone.
-Jag använder färskt frusen Sydafrikans abalone och gör så att den ser och smakar exakt som en dyr torkad abalone. Det här är det längsta du kan komma med matlagningen, säger han.

Förutom abalonerätter, var Chens andra prisbelönta rätter ”vindfödd sandkyckling”, där kryddningen ser ut som gyllene sand, ”Dungenesskrabba förenad med kungskrabba.” Chen gjorde också en demonstration på plats och lagade en mängd olika rätter såsom ”Jätteräkor och babyräkor”. Dessa gav exempel på hans yrkeskicklighet, som han har fått efter många timmar och erfarenheter i att behärska den kantonesiska matlagningskonsten.

Originaltext på kinesiska: 
http://www.epochtimes.com/gb/8/8/23/n2238133.htm
http://en.epochtimes.com/n2/life/world-renowned-chef-cantonese-cuisine-praises-ntdtv-chinese-culinary-competition-3784.html