Kändiskocken Christine Cushing om Shen Yun: ”En magisk föreställning”
Den kanadensiske kändiskocken Christine Cushing blev hänför när hon fick känna smaken av klassisk kinesisk dans och musik på Sony Centre i Toronto. (Foto: Med tillstånd av NTD)


I nästan 15 år har kändiskocken Chritine Cushing lärt Kanada att laga mat. Hon har haft sin egen matlagningsserie i tv, Christine Cushing Live, och är kock i programmet Fearless in the Kitchen på Oprah Winfreys Network, kock i Marylin Denis show på CTV och författare till tre bästsäljande kokböcker. Cushings liv kretsar helt kring mat.

När hon såg Shen Yun uppträda i Toronto fick hon för första gången känna den unika smaken av klassisk kinesisk dans och musik .

– Den tog andan ur mig! Föreställningen var magisk, sade hon.

– Du förflyttas verkligen, i de mjuka ögonblicken, i de tysta ögonblicken och i de energiska ögonblicken. Det är verkligen vackert.

New York-baserade Shen Yun är världens ledande ensemble för klassisk kinesisk dans och musik och har skapats med syftet att återuppliva den 5000-åriga gudomligt inspirerade kulturen.

Christine Cushing tyckte att kompaniets insats för att visa upp den traditionella kinesiska kulturen med hjälp av berättande danser, som återskapade uråldiga myter och legender, var mycket verkningsfull.

– Jag lärde mig i kväll att den kinesiska kulturen är full av artisteri och historier, sade hon.

– När folk pratar med mig om mat så berättar jag själv alltid en historia, eftersom jag anser att man lär känna människor, med hjälp av berättelser. Jag fick samma känsla här, en känsla av att varje enskild dans, varje framförande, bar på en berättelse. Som en del av publiken fick jag en omedelbar kontakt. Det var verkligen fantastiskt.

Cushing var också förtjust i Shen Yuns många etniska danser och folkdanser, utvalda från Kinas 55 minoritetsfolk. Föreställningen innehöll mongoliska och tibetanska danser, det sydkinesiska Hmong-folkets danser, liksom danser från de etniska grupperna, Li på Hainanön och Yi i Yunnanprovinsen.

– Jag förstod verkligen att [Kina] är så omfattande och mångfaldigt. När man såg de mongoliska danserna, var de så olika, till exempel jämfört med Li-folkets danser. Det var så annorlunda och det gav verkligen en känsla av hur enormt landet är, och att det finns så stora skillnader mellan dess olika hörn.

– Föreställningen fick mig att inse det och att landet är mycket större än vad jag någonsin trott att det kunde vara.

Den högteknologiska digitalt animerade bakgrunden hjälpte till att visuellt understryka detta, då den visade hänförande scenerier och landskap från Kinas mångfacetterade regioner och geografi, menade Cushing.

– Man ser såväl de snötäckta bergen som havet och tropikerna – det var spektakulärt, sade Cushing och tillade att även scendräkterna var fantastiska.

– Jag älskade färgerna, och dräkterna var magnifika. Det var fantastiskt att man använde starka, djärva och vackra färger.

Den traditionella kinesiska kulturens konstformer – som etablerats över tusentals år och vilar på de tre pelarna buddhismen, taoismen och konfucianismen – förstördes till stora delar under kulturrevolutionen och flera årtionden av kommunistregimens förtryck, kan man läsa på Shen Yuns webbplats.

Den rika kulturens värderingar, såsom medkänsla, uppriktighet, ärlighet och harmoni, klingade sant och har en universell, bestående kraft, tyckte Cushing.

– Det visar också att vi alla är lika varandra över hela världen, sade hon.

– Vi pratar alltid om hur olika människor är men jag tenderar tro att vi faktiskt har mycket större likheter. När jag satt där och upplevde föreställningen så starkt, trots att jag vet väldigt lite om den kinesiska kulturen, så förde det oss – med sång och musik – verkligen närmare varandra. Det var verkligen minnesvärt för mig.

Uppdraget att återuppväcka den andliga kulturen och bevara uppskattade konstformer syntes i varje aspekt av föreställningen, tyckte hon.

– Det känns att det är en stor prestation. Jag kunde verkligen förnimma andligheten bakom den, sade Cushing och tillade att hon kände att showen representerade den äkta kinesiska kulturen.

– Jag fick en känsla av att den här perioden, på det sätt vi känner Kina idag, bara är ett kort ögonblick jämfört med den väldiga historien före det.

NTD Television och Justina Wheale rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra danskompanier som uppträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.