Kända profiler ska främja EU:s utrikespolitik
EU fyller 50 i år. I juni lyckades Angela Merkel med att få alla medlemsländerna att samsas om ett nytt EU-fördrag. Det nybildade Europarådet för utrikesrelationen (ECFR) vill bilda opinion för att främja EU:s utrikespolitik. (Foto: EC 2007)


När befolkningen i Frankrike och Holland avvisade EU:s grundlagsförslag 2005 riskerade EU att förbli en papperstiger i en alltmer komplex värld. I juni tändes nytt hopp, åtminstone för unionens fortsatta arbete och utvidgning när den tyska förbundskanslern Angela Merkel lyckades få alla medlemsländerna att samsas om ett nytt EU-fördrag, men vägen till en stark samordnad utrikespolitik är fortfarande lång.

Mot den backgrunden vill femtio välkända europeiska profiler skapa en organisation för opinionsbildning med syftet att främja en ”mer sammanhängande och kraftfull EU-utrikespolitik” i linje med europeiska värderingar, enligt den nybildade Europarådet för utrikesrelationen (ECFR).

Sammanslutningen lanseras i dag och i sällskapet ingår före detta statschefer, verksamma politiker, akademiker, människorättskämpar, välgörare och starka finansiärer. Finlands före detta president Martti Ahtisaari, före detta tyske utrikesminister Joschka Fischer och människorättsaktivisten prinsessan Mabel van Orange tar ordförandeposterna i styrelsen.

Turkiske författarinnan Elif Shafak, finansmannen George Soros, riksdagsledamoten Urban Ahlin och antropologen och filantropen Sigrid Rausing är några av de andra medlemmarna. Mark Leonard, författare av ”Why Europe Will Run Europe the 21st Century” är utsett till verkställande direktör.

EGFR ska bland annat verka för att öka EU:s inflytande på Ryssland och få en stärkare röst i FN, meddelade ECFR.