Kända personer födda i apans år
Gyllene apor anses vara lyckobringare. (Illustration: Blue Hsiao/Epoch Times)


Enligt kinesisk tradition anses människor ha olika drag beroende på vilket år de är födda, enligt den kinesiska kalendern. Folk som är födda i apans år har ofta ett fördelaktigt yttre, är kloka, smarta och charmiga. De arbetar hårt och har lätt att anpassa sig till olika arbetssituationer. De gillar att prata och är trevliga att konversera med.

Enligt den kinesiska teorin om de fem elementen har varje år dessutom personlighetsdrag kopplat till ett av de fem elementen: metall, trä, vatten, eld och jord. Därför finns det fem olika typer av ap-personligheter, som återkommer vart 60:e år.

Apa och jord är 1908 och 1968: De tenderar att vara direkta, optimistiska och modiga.

Apa och metall är 1920 och 1980: De är intelligenta, kvicktänkta och självsäkra men kan också vara lättretade och envisa.

Apa och vatten är 1932 och 1992: De är smarta, lyhörda och arroganta.

Apa och trä är 1944 och 2004: De är hjälpsamma, medkännande, har bra självkänsla och kan vara envisa.

Apa och eld är 1956 och 2016: De är ambitiösa och djärva men kan vara lättretliga. De är sociala och populära bland vänner och partners. När de väl har slagit sig till ro brukar de oftast ha ett harmoniskt familjeliv.

Människor födda i apans tecken är enligt traditionen i allmänhet kloka, livliga, spirituella, självsäkra, högdragna och envisa. Det finns många duktiga och kända personer som är födda i apans år.

Apan symboliserar talang och visdom. (Foto: Yeuan Fang/Epoch Times)

Apan symboliserar talang och visdom. (Illustration: Yeuan Fang/Epoch Times)

Vi har till exempel de fantastiska 56:orna, som är ett samlingsnamn på fem av Sveriges genom tiderna största idrottare som alla är födda i apans år 1956:

Tennisstjärnan Björn Borg
Alpina skidåkaren Ingemar Stenmark
Längdskidåkaren Tomas Wassberg
Brottaren Frank Andersson
Sprintern Linda Haglund

Bland andra kända personligheter födda i apans år finns:

Leonardo da Vinci (1452-1519)
Italiensk konstnär, arkitekt, uppfinnare och naturforskare som genom sin mångsidighet är en av konst- och vetenskapshistoriens största gestalter.

George Gordon Byron (1788-1824)
Engelsk författare och poet som anses vara en av Storbritanniens största poeter.

Charles Dickens (1812-1870)
Engelsk författare och samhällskritiker. Kanske den viktorianska erans största novellister med kända verk som Oliver Twist, David Copperfield och Två städer.

Elizabeth Tylor (1932-2011)
Brittiskfödd amerikansk skådespelerska som började sin karriär som barnstjärna i ”Lassie på äventyr” och ”Över alla hinder”. Andra stora roller hade hon i filmer som ”Katt på hett plåttak” och ”Så tuktas en argbigga. Hennes privatliv – främst de många äktenskapen – överskuggade ofta karriären.

Tom Hanks (1956)
Amerikansk skådespelare och film- och tv-regissör som har belönats med flera Oscars, bland annat för sin roll i filmen ”Forrest Gump” från 1994. Bland många andra filmer där han haft stora roller kan nämnas ”Apollo 13”, ”Rädda menige Ryan”, ”Den gröna milen” och ”Cast Away”.

Celine Dion (1968)
Kanadensisk singer/songwriter som började sin karriär redan som tonåring och snabbt blev internationellt känd. Bland annat sjöng hon ”My Heart Will Go On” från filmen ”Titanic”.

Annie Oakley, Kim Cattrell, Will Smith, Michael Douglas, Halle Berry, Christina Aguilera, Diana Ross, Harry S. Truman, Alice Walker, Owen Wilson, Daniel Craig, Mick Jagger, Julius Caesar, Bette Davis, Eleanor Roosevelt, Betsy Ross, Cuba Gooding Jr., Mitchel Musso, Gisele Bundchen, Nick Carter, Patricia Arquette, Alyson Stoner, Christina Ricci, Cole Sprouse, Demi Lovato, Dylan Sprouse, Nick Jonas och Selena Gomez är andra kända personer födda i apans år.

David Wu, Tanya Harrison och Lotta Svedin rapporterade