Kända människor födda i Getens år
Personer födda i Getens år har vissa egenskaper. De är kreativa, konstnärliga och talangfulla och kan lätt starta en karriär där detta krävs. Illustration: Annie Wu


Det kinesiska nyåret börjar den 19 februari. Samtidigt som vi välkomnar Getens år säger vi adjö till Hästens år. Bland de tolv zodiakdjuren finns geten på den åttonde platsen. Den betraktas som det mest konstnärliga eller kreativa tecknet i den kinesiska zodiaken.

Även i det vilda, utan mat och vatten, följer geten envist herden. Den verkar vara försiktig och mild men är mycket stark. Det här är en av egenskaperna hos människor som är födda under Getens år.

Getårets människor är i allmänhet trevliga, charmiga, älskvärda, hjälpsamma och sympatiska. Bland dem finns stora kejsare och många välkända kreativa och innovativa människ

Li Shimin (559 – 649)

Li Shimin (李世民) betraktas som den störste kejsaren i den kinesiska historien. Han är också känd som kejsar Taizong av Tangdynastin. Under sina 23 regeringsår, från 626 till 649, skapade han den förnämsta eran i Kinas historia genom att bygga upp Kina till en av de största och mäktigaste nationerna i världen. I mer än ett århundrade efter hans död fortsatte Kina att njuta av välstånd och fred.

Yue Fei (1103–1142)

Yue Fei (岳飛) är en av Kinas mest berömda generaler. Han föddes i slutet av Norra Songdynastin och blev inte bara känd för sina militära bedrifter utan också för sina höga etiska normer. Han sågs som en förebild, som patriot och nationell hjälte, i Kina och efter sin död betraktades Yue Feis egenskaper som symbolen för lojalitet i den kinesiska kulturen.

Michelangelo (1475–1564)

Michelangelo, målare, skulptör, arkitekt och poet, är den italienska renässansen mest kända konstnär. Hans kreativa förmåga sågs och närdes redan som väldigt ung och han åstadkom mästerverk vid drygt tjugoårsåldern. Bland hans största verk finns statyn ”David”, det skulpturala mästerverket ”Pieta” och freskerna som han målade i Sixtinska kapellet.

Cao Xueqin (omkring 1715–1763)

Cao Xueqin (曹雪芹) var en kinesisk författare under Qingdynastin. Hans verk “Drömmar om röda gemak” skrevs under den senare hälften av 1700-talet och har hyllats som en av den kinesiska litteraturens ”Fyra stora talspråksromanerna”. Den är inte bara en stor kinesisk roman utan den anses också vara en pärla i världslitteraturen.

Franz Liszt (1811–1886)

Franz Lizst var ungersk kompositör, pianovirtuos, dirigent och lärare. Vid 1900-talets början sågs han som den största pianisten genom tiderna. Han var känd för sin avancerade och varierande musikaliska teknik och för sina experimentella musikformer. Tidigt i 40-årsåldern hade Lizst virtuosa talang och omfattande musikaliska verk skapat en förmögenhet och han blev en aktiv filantrop. Förutom att stödja andra kompositörer ekonomiskt, donerade Lizst mycket av sina konsertarvoden till olika välgörenhets och humanitära ändamål. Han bidrog också till samhällsprojekt som byggande av sjukhus, skolor och kyrkor.

Mark Twain (1835–1910)

Mark Twains riktiga namn var Samuel Clemens, berömd amerikansk författare, journalist, föreläsare och humorist. Han har kallats för den amerikanska litteraturens fader. Han skrev Tom Sawyers äventyr 1876. Uppföljaren Huckleberry Finns äventyr som kom 1885, betraktas som en av de största amerikanska romanerna. Han var intresserad av naturvetenskap och har tre patent i sitt namn. En vän var Nikola Tesla. Han var även intresserad av parapsykologi och förutspådde såväl sin brors som sin egen död.

Thomas Alva Edison (1847–1931)

Thomas Alva Edison var en mycket produktiv amerikansk uppfinnare och entreprenör. Han gav världen ny teknik genom manicker som den elektriska glödlampan, fonografen och filmkameran. Vid unga år utvecklade han också ett sinne för affärer som ledde till grundandet av 14 företag inklusive General Electric. Edison hade 1 093 patent i USA och Europa och hans uppfinningar påverkade den kommande teknologin ur vilken telekommunikation utvecklades.

Bill Gates (1955–)

Bill Gates är en av grundarna till Microsoft och har varit vd och ordförande i världens största pc-företag under lång tid. Han är en av de mest kända entreprenörerna i persondator-revolutionen. Gates rankas ständigt i Forbes lista över världens rikaste människor och han har donerat stora summor till olika välgörenhetsorganisationer och vetenskapliga forskningsprogram.

Personer födda i Getens år har vissa egenskaper. De är kreativa, konstnärliga och talangfulla och kan lätt starta en karriär där detta krävs. Illustration: Annie Wu