Kända danskars kontokortsköp kartlades av veckotidning
Danmarks justitieminister Karen Hækkerup vill se över persondatalagen, sedan det i veckan avslöjats att en veckotidning köpt information om kända danskars kontokortsköp av en anställd på ett dataföretag. Till höger statsminister Helle Thorning-Schmidt. (Foto: Jens Astrup/ Getty Images)


Den danska veckotidningen Se og Hør uppges under fyra år ha köpt information om kända danskars kontokortstransaktioner av en anställd på ett dataföretag. Justitieminister Karen Hækkerup (S) vill nu skärpa persondatalagen.

Läckan ska vara en anställd på IBM, underleverantör till betaltjänstföretaget Nets, som har en tredjedel av den nordiska marknaden för kontokortshantering.

Enligt tidningen BT ska minst 28 kända eller kungliga danskar ha varit utsatta för kontokortsövervakningen. Informationen som framkommit har Se og Hør använt för att skriva om kändisarnas liv.

Fallet har jämförts med när den engelska tidningen News of the World olagligt avlyssnade kända britters mobiltelefoner i jakt på nyheter. Informationen om den danska kontokortsövervakningen kom i en ny roman av Ken B. Rasmussen, tidigare journalist på Se og Hør. Men redan förra året berättade en fotograf på Se og Hør för Nets att det fanns en läcka inom organisationen. Den utredning som gjordes hittade inga spår efter olovlig aktivitet och ledde inte till någon polisanmälan.

Enligt webbtidningen Version2 har en person som i flera varit anställd år på Nets berättat att många på företaget har tillgång till kända danskars kontouppgifter – och att uppgifterna har missbrukats av anställda.

Enligt Nets ledning måste de anställda uppfylla flera säkerhetskriterier och skriva på ett avtal om att inte sprida vidare informationen som finns i företagets databaser.

Avslöjandet har lett till en debatt om datasäkerhet och personlig integritet i danska medier.

Justitieminister Karen Hækkerup vill se över persondatalagen, som kritiserats för att vara för svag. Enligt dansk lag ger brottet som veckotidningens källa kan ha gjort sig skyldig till 25 000 kronor i böter, samma straff får den som skickar 250 spammejl.

Övervakningen är polisanmäld och en brottsutredning är inledd. Flera av de drabbade kända danskarna, bland andra skådespelaren Mads Mikkelsen, kan komma att polisanmäla Se og Hørs ägare, Aller-koncernen, skriver Jyllandsposten.

Henrik Qvortrup som var chefredaktör på veckotidningen när den hemliga övervakningen inleddes har lämnat sitt arbete som politisk kommentator på dansk Tv2 sedan uppgiften briserade. Han har erkänt att han träffat den hemliga källan och har sagt att han inte kan utesluta att det skedde olagligheter på tidningen under hans tid.

Enligt danska medier ska minst 16 medarbetare på tidningen ha känt till den hemliga källan.

Nyhetsbyrån Ritzau uppger att mannen som anklagas för att vara den hemliga källan på fredagen tog kontakt med dansk polis, för att i ett möte i nästa vecka ge sin version av händelserna.