Känd kinesisk regissör får böta 8 miljoner för att ha fått 3 barn
Kinesiska myndigheter har bötfällt filmregissören Zhang Yimou (höger) och hans fru Chen Ting (vänster) på 8 miljoner kronor då de brutit mot ettbarnspolitiken, enligt ett officiellt meddelande den 9 januari. Zhang och Chen fick tre barn tillsammans innan de gifte sig 2011. (Foto: Epoch Times)


Det är vanligt att man skaffar sig fler än ett barn – såvida du inte bor i Kina. Kinas mest kända filmregissör, Zhang Yimou, fick nyligen veta att han har fått nästan 8 miljoner kronor i böter för att ha fått två barn för mycket.

En ångerfull Zhang medverkade i tv innan nyheten meddelades. Han säger att han ”absolut gjorde fel” när han bröt mot den kinesiska regimens ettbarnspolitik.

Böterna på nästan 8 miljoner som Zhang och hans 32-åriga fru, Chen Ting, har fått är den högsta summan någonsin för att ha brutit mot ettbarnspolitiken enligt ett officiellt meddelande från myndigheterna i Jiangsuprovinsen den 9 januari.

Binhudistriktets familjeplaneringsbyrå i staden Wuxi, Jiangsuprovinsen, skickade Zhang och Chen ett brev där man krävde ”avgifter för oplanerade födelser” och ”sociala underhållsavgifter” för att de fått tre barn under tiden då de var ogifta.

Paret meddelade att de fick två söner och en dotter 2001, 2004 och 2006 innan de gifte sig 2011, enligt en intervju med statliga nyhetsbyrån Xinhua den 29 december.

Enligt Kinas familjeplaneringsbestämmelser var avgiften för den ”oplanerade födelsen” på 71 928 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) för att de fått ett barn utanför äktenskapet. Den andra, som föll under benämningen, ”sociala underhållsavgifter”, bedömdes utifrån Zhang och Chens personliga inkomster tre år innan de fick sina barn.

Böterna för deras andra och tredje barn var till och med dubbelt så mycket som deras årliga inkomst på grund av de ”allvarliga omständigheterna” kring dem, enligt meddelandet.

Paret ska betala böterna inom 30 dagar för att undvika ytterligare straff.

Zhang ser sliten ut på foton och verkar vara under enormt tryck på grund av böterna och den offentliga uppmärksamheten. Han publicerade ett öppet brev på internet den 1 december där han ber om ursäkt för sitt och sin frus ”dåliga inflytande” på andra, då de bröt mot ettbarnspolitiken.

Han bekände också i tv där han sade: ”Det är mitt fel att jag bröt mot policyn. Trots att vi hade många orsaker så har min fru och jag fel, oavsett vad. Jag är verkligen uppriktig när jag säger detta.”

Zhang sade att han under det senaste årtiondet försökt hålla det faktum att han har tre barn hemligt. ”Varje gång som mina barn och jag skulle gå ut tillsammans var vi tvungna att hålla ett avstånd på 200 meter från varandra”, sade filmregissören. ”Ibland såg mina barn mig offentligt och sprang mot mig, men jag var tvungen att undvika dem. Vi har aldrig offentligt hållit i varandras händer, inte ens en minut”, sade Zhang till kamerorna, med ett sorgset uttryck. 

Den offentliga förnedringen av Kinas mest kända filmregissör har dominerat på internet och skvallerforum i Kina. Det har florerat opinionsundersökningar om huruvida Zhangs böter är för höga eller inte. Varje dag har tiotusentals personer röstat.

Över 43 procent
av dem som svarade i en opinionsundersökning sade att de tyckte att straffet var ”för hårt”, samtidigt som 33 procent tyckte att det var ”för lätt”. 12 procent tyckte att det var ”precis rätt”, samtidigt som 11 procent sade att de ”inte riktigt bryr sig”.

Många nätanvändare sade att de tycker att ettbarnspolitiken är orimlig och att de höga böterna är ”löjliga”. Vissa kommentatorer föreslog att Zhang skulle emigrera från Kina, precis som andra förmögna kineser som riktar blickarna utomlands för att ta hand om sina familjer.

Andra undrande huruvida böterna som Zhang har fått kommer att hamna i fickorna på tjänstemän. ”Jag vet inte var pengarna till slut kommer att hamna… men det är inte en bra sak”, kommenterade nätanvändaren Laodanan. ”Alla rika människor kommer att lämna Kina för andra länder och få barn där i framtiden, vilket bara gör Kina fattigare.”

Översatt från engelska.