Känd kinesisk advokat riskerar livstids fängelse
Den kinesiska människorättsadvokaten Wang Yu kan dömas till livstids fängelse om hon fälls för "statsomstörtande verksamhet". (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Den kinesiska människorättsadvokaten Wang Yu, som fördes bort av myndigheterna i juli 2015, har nu formellt gripits för ”statsomstörtande verksamhet”. Hon riskerar därmed livstids fängelse. Kinesiska advokater som Epoch Times pratat med menar att de mycket hårda anklagelserna är rent politiska och en del av ett försök att tysta den kinesiska advokatkåren, men att det här försöket i slutänden kommer att slå tillbaka mot regimen.

Tidigare i Kinas historia under kommunistpartiet var det värsta man kunde bli anklagad för att vara ”kontrarevolutionär”. Idag är ”statsomstörtande verksamhet” partiets breda, politiskt motiverade, allvarliga anklagelseakt mot personer man ser som misshagliga.

Den internationellt kända advokaten Wang Yu har nu denna anklagelse hängande över sig, berättade hennes advokat Li Yuhan för flera västerländska nyhetsmedier. Hennes make, Bao Longjun, anklagas för den mildare versionen, ”anstiftan till statsomstörtande verksamhet”. Bao riskerar upp till fem års fängelse, men Wang kan alltså dömas till livstid.

– Det här är en mycket, mycket hård bestraffning. Kinesiska kommunistpartiets förtryck av advokater har nått en helt galen nivå, sade Teng Biao, en kinesisk människorättsadvokat som numera arbetar på Harvard Kennedy School i USA.

”Wang Yu har varken kapaciteten, inflytandet eller den rena fräckheten att verkligen bedriva omstörtande verksamhet. Hon har bara upprätthållit landets lagar när hon har försvarat folk.” – Zhang Zanning, advokat

Försvarar bara medborgarna

Det formella gripandet av Wang och Bao är den senaste utvecklingen i den kinesiska regimens kampanj mot kinesiska människorättsadvokater och -aktivister, som inleddes med massgripanden i juli i fjol.

Wang Yu och Bao Longjun sitter i nuläget i polisförvar i hamnstaden Tianjin, enligt South China Morning Post, en engelskspråkig Hongkongbaserad tidning. Enligt Amnesty International sitter 23 av de nästan 250 advokater och aktivister som greps eller fördes bort förra året fortfarande i förvar eller saknas.

Enligt Teng Biao gjorde Wang och de andra gripna advokaterna bara sina jobb när de ”försvarade medborgarnas grundläggande rättigheter enligt Kinas lagar”.

Wang har representerat framstående personer som människorättsaktivisten Wu Gan och den uiguriske akademikern Ilham Tohti, såväl som utövare av den i Kina förföljda andliga metoden falungong. En vecka innan Wang greps kastades hon handgripligen ut ur en rättssal i Hebeiprovinsen där hon som advokat försökte försvara just en falungongutövare.

Kinesisk statlig television svartmålar gripen människorättsadvokat

Strider mot kinesisk lag

De här gripandena och åtalen ”strider mot kinesisk lag och internationella människorättsavtal som Kina skrivit på”, enligt Teng Biao.

Åtalspunkten om statsomstörtande verksamhet håller inte heller, menar Zhang Zanning, advokat och föreläsare vid Southeast University i Nanjing, eftersom ”omstörtande verksamhet bara kan komma via väpnad kamp, militära operationer eller öppet uppror”.

– Wang Yu har varken kapaciteten, inflytandet eller den rena fräckheten att verkligen bedriva omstörtande verksamhet. Hon har bara upprätthållit landets lagar när hon har försvarat folk, sade Zhang i en telefonintervju.

Zhang sade att den här anklagelsen har ersatt ”kontrarevolutionära brott”, som tidigare var partiets stämpel för sina politiska motståndare. De som nu anses på ”något sätt utmana makten” åtalas för detta, sade han.

Sonen till fängslad advokat nu i husarrest

Förtrycket är ”meningslöst”

Teng Biao tror inte att den vanlige kinesen kommer att uttrycka någon sympati för Wang Yu och Bao Longjun, eftersom regimen kontrollerar informationen så hårt, och smutskastar aktivisterna i Kinas officiella medier. Vid massgripandena i juli 2015 anklagade statliga medier advokaterna för att ”allvarligt störa den allmänna ordningen” och att de tjänade pengar på sin verksamhet som en ”människorättsförsvarar-kartell”.

Men trots det som Teng betecknar som en ”propagandamaskin” så menar han att människorättsadvokaterna i Kina får allt fler supportrar. Dessutom fortsätter många att göra det här arbetet, trots riskerna och förtrycket.

Pekingbaserade advokaten Yu Wensheng sade till Epoch Times att minst 20-30 advokater som han kände till har valt att börja jobba med att försvara mänskliga rättigheter sedan gripandena i juli, som i människorättskretsar i Kina nu kallas ”709-incidenten”.

– Förtrycket är meningslöst, och det kommer bara att inspirera fler advokater att gå den här vägen och försvara mänskliga rättigheter, sade han.

Den kände aktivisten Hu Jia sade i en telefonintervju att advokater är hörnstenen i ett rättssäkert samhälle, och riktade skarp kritik mot Kinas regim och dess människorättskränkningar.

– I det tjugoförsta århundradet lever en femtedel av jordens befolkning under ett tyranniskt system där deras rättigheter konstant trampas på. Det är inte bara Kinas problem, utan världens, menar jag. Väst borde ägna mer uppmärksamhet åt den här frågan.

Rapportering av Frank Fang och Larry Ong

Fyra kinesiska arbetsrättsaktivister formellt gripna