Känd advokat svårt torterad
Advokat Gao Zhisheng med familj. (Foto: The Epoch Times)


Människorättsadvokat Gao Zhisheng, en gång korad till en av de tio bästa advokaterna i Kina, har torterats så allvarligt under fången­skap att han varit nära att ta sitt liv. Avslöjanden om tortyr kom nyligen från en källa i Kina.

Han har kallats för Kinas samvete. Advokat Gao Zhisheng, som kämpat för förföljdas rättigheter och som förra hösten satt fängslad i 60 dagar har nu enligt nya avslöjanden ”torterats bortom vad någon kan föreställa sig”.

Källan, en anonym myndighetsperson i Kina, har nyligen avslöjat för radiokanalen Sound of Hope att advokat Gao Zhisheng naken kastades till golvet medan flera vakter hoppade på honom och gav elstötar med elektriska batonger.

Han misshandlades med metoder som lär användas mot Falun Gong- utövare. När han förlorade medvetandet hällde man urin på hans ansikte. Tortyren var så hemsk att Gao hade tankar på att begå självmord under fängelsevistelsen.

Syftet med förödmjukelserna och tortyren var att knäcka honom. Även Gaos hustru och barn befaras ha fått utstå olika former av psykisk och fysisk tortyr.

Sedan den 7 augusti har Gao varit försvunnen från den husarrest han tvingades till efter att han hade torterats på det hemliga arbetslägret. Ingen vet var han finns i dag.

Gao Zhisheng har arbetat för många förföljda grupper, såsom kristna, demokratikämpar, kolgruve­arbetare, Falun Gong-utövare, bönder och människor som förlorat sina hem.

Edward McMillan-Scott, vice-ordförande i Europaparlamentet, skrev nyligen till den engelske premiärministern Gordon Brown, med en uppmaning till denne att skaffa garantier för Gaos säkerhet då han träffar ledarna för kommunistpartiet under OS i Peking.

– Gao är välkänd i väst, en högt beundrad person. Om någonting mer händer honom så tror jag att det kommer att leda till att folket uppfattar OS 2008 som en upprepning av Berlin-OS 1936, sade David Kilgour, före detta parlamentsledamot i Kanada.

– Vi har fått en rapport om att han torteras i Peking. David Matas (känd människorättsadvokat) och jag har nominerat Gao Zhisheng till Nobels Fredspris. Han är en av de modigaste människorna på denna jord och jag befarar att han torteras just nu, sade Kilgour.

Källan inom de kinesiska myndigheterna sade till Sound of Hope att även Gao Zhishengs familj i hemlighet har förts bort från Peking, av rädsla för oönskade incidenter, och att de kinesiska myndigheterna inte planerar att släppa familjen innan OS är över.


Edward McMillan-Scott (vä) vice-ordförande i EU, poserar tillsammans med ledaren för det demokratiska partiet i Hong Kong, Albebrt Ho, bredvid  en bild på advokat Gao Zhisheng i Hong Kong den 26 augusti, 2006, då advokat Gao arresterades för första gången i Peking. (Foto: Mike Clarke/AFP)

Edward McMillan-Scott (vä) vice-ordförande i EU, poserar tillsammans med ledaren för det demokratiska partiet i Hong Kong, Albebrt Ho, bredvid en bild på advokat Gao Zhisheng i Hong Kong den 26 augusti, 2006, då advokat Gao arresterades för första gången i Peking. (Foto: Mike Clarke/AFP)