Kanadensisk tenor: Shen Yuns musik är lysande och perfekt
Tenoren Marcus Saroop såg Shen Yun Performing Arts i Mississauga, Kananda, och sade att den är bland de bästa produktionerna han någonsin hade sett. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)


Tenoren Marcus Saroop såg Shen Yun Performing Arts på Living Arts Centre i Mississauga, Kanada den 22 december. Saroop som själv har varit involverad i opera och annan scenkonst sedan barndomen, sade att Shen Yun var bland de bästa produktionerna han någonsin har sett.

– Jag har inte upplevt något liknande [Shen Yun]. Jag har upplevt många olika operor, mycket olika shower, men ingenting så underbart, sade Saroop.

Saroop berättade att han har sjungit med orkestrar över hela världen, och i år sjöng han flera gånger med den världsberömde spanske tenoren och dirigenten Plácido Domingo på en turné, främst i Nord-och Sydamerika.

Han sade att Shen Yuns vokala och instrumentala framträdanden var ”perfekta” och bland dessa fanns några av hans favoriter i showen.

– Det har varit praktfullt. Budskapen, ljudet, allt var perfekt och det har varit lysande, sade han.

New York-baserade Shen Yun är ett klassiskt kinesiskt dans- och musikkompani, som bildades år 2006 för att återuppväcka den 5000-åriga, gudomligt inspirerade kinesiska kulturen.

Föreställningen består av en samling berättelser som gestaltas genom klassisk kinesisk dans samt etnisk eller folkdans och sångsolister.

Saroop prisade Shen Yuns tenor, Yuan Qu och sopranerna, Pi-ju Huang och Haolan Geng.

– De är enormt skickliga. De kinesiska sångarna har varit otroliga, sade han, och fortsatte:

– De var förstklassiga, och musiken var excellent.

Enligt Shen Yuns hemsida, använder vokalisterna sig av bel canto-teknik när de sjunger kinesiska texter, en bedrift som är ”mycket svår” och ”saknar motstycke” i musikvärlden idag.

Även om sångerna sjungs på kinesiska, projiceras texterna på Shen Yuns digitalt animerade bakgrund bakom artisten, på engelska (eller på landets lokalspråk), så att olika målgrupper får en djupare förståelse av sångens innehåll.

All musik och text är originalkompositioner skrivna av Shen Yun artister, enligt hemsidan.

– Jag vet inte hur de fick till all denna stora produktionsapparat. Det är helt underbart. Allt fungerar så bra tillsammans, hur de sjunger live och även med grafik – grafiken är bara otrolig.

Shen Yuns föreställningar åtföljs av dess unika orkester, som för samman en symfoniorkester med traditionella kinesiska instrument.

Saroop beundrade musiken som ackompanjerade varje dansnummer.

– Jag njöt mycket av den kontinuerliga musiken och orkestreringen, sade han.

– Showen presenterades vackert, musiken var underbar och alla de olika kulturella danserna var spektakulära.

Saroop sade att alla borde se Shen Yun eftersom dess skönhet har en universell attraktion som överskrider kulturer och raser.

– Bara för att dela med sig av den kulturen, all förundran och skönheten i den, skönheten i hela presentationen”.

NTD Television och Justina Wheale rapporterade.

New York-baserade Shen Yun har tre bolag som turnerar världen runt varje år med uppdraget att återuppliva 5 000 år av traditionell kinesisk kultur.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska.