Kanadensisk sopran: Fler människor behöver se det här!
Internationellt erkända sopranen Lilac Caña tillsammans med sin far Poy Caña, sade att Shen Yun Performing Arts rörde henne till tårar på föreställningen i Mississauga's Living Arts Centre. (Foto: NTD Television)


Den internationellt erkända sopranen Lilac Caña har inspirerat publik världen över. Denna gång var det hennes tur att känna inspirationens, när hon var på Shen Yun Performing Arts föreställning i Mississauga’s Living Arts Centre, Kanada.

Caña beskrev hur djupt berörd hon var av torsdagens föreställning.

– Jag grät för att det var så vackert. Vackert och fantastiskt! De var alla så uttrycksfulla i varje gest i varje ord och i varenda sång.

Lilac Caña är känd för sina gripande operor och musikaliska framträdanden. Hon har uppträtt med Canadian Opera Company Chorus och haft huvudroller i många andra kompanier i Kanada, USA, Europa och i Filippinerna.

Hon har uppträtt på Living Arts Centres scen och spelat in och producerat ett antal album. Hon har även samlat in pengar till flera välgörenhetsarrangemang.

Oktober 2009 tog Lilac emot en utmärkelse från National Ethnic Press & Media Council of Canada’s Performing Arts-Humanities för hennes bidrag som artist och musiker i Kanada.

Lilac tycker att sopranerna och tenorerna i Shen Yun berör på djupet.

– Det är originalkompositioner och innebörden i sångerna är väldigt vackra. Det är ett andligt och upplyftande budskap som påminner oss om att vårt sanna hem finns i himlen. Det har inspirerat mig oerhört.

Som professionell artist säger Lilac att sann konst kan endast kommunicera med sin publik om det kommer från passion och ärlighet.

– Oavsett om du är en sångerska, dansare eller målare så måste du behärska din konstform så mycket som möjligt innan du delar med dig av det – eftersom du älskar det du gör, då vill du dela det med andra.

Hon tycker att det är påtagligt att artisterna i Shen Yun behärskar sina skickligheter på ett mästerligt sätt.

– Alla jag såg var passionerade och väldigt fokuserade. Dansarna i sina discipliner, kroppsligt de ger allt för konsten. De är väldigt hängivna med en hög standard. Alla uttryck var väldigt omedelbara, passionerade och sanna, från hjärtat. Helt underbart.

New York-baserade Shen Yun är världens främsta klassiska kinesiska dans- och musikkompani. Med sina tre kompanier som samtidigt turnerar runt om i världen har de som uppdrag att återuppliva den 5 000-åriga traditionella kinesiska kulturen. Klassisk kinesisk dans är en av de mest svåra och tekniskt krävande konstformer som finns och det är väldigt uttrycksfullt.

Lilac Caña var glad över hur berättelserna, danserna, kostymerna, musiken och produktionen var sammansatt och kommunicerade en bredd av idéer och känslor.

– En fest för ögat, koreografin, mise-en-scène, kropparnas formation på scenen – oerhört vackert! Helt förträffligt!

– Jag grät men jag skrattade också. En del berättelser var roliga. Uppsättningen och färgerna var vackert framförda. Allt är helt perfekt tillsammans. Det får oss att förstå hur viktigt varje ögonblick är.

Lilac Caña sa att artisterna kunde uttrycka djupgående idéer som inspirerade publiken andligen.

– Budskapet är att vi återvänder till sanningens väg, för att skingra illusionen. Att det är många budskap som ständig bombarderar oss och vi måste komma ihåg vad som är sanningen, och inte vara rädda för att uttrycka vår sanna natur, som är gudomlig. Konsten för oss närmare detta, sa hon.

Hon var fängslad av det estetiska i föreställningen. Enligt Shen Yuns hemsida är färgsättningen till för att skapa balans och kontrast.

Caña uppskattar att gå på föreställningar, hon hade ingen aning om vad hon skulle förvänta sig, det var hennes föräldrar som bjöd henne. Hon var överväldigad över att hon kom.

– Fler människor behöver se det här! Jag önskar vi hade mer av sådana här shower i Kanada. Så vackert och underbart, jag är så inspirerad.

Rapportering av NTD Televisons reporter och Justina Wheale

För mer information besök: ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performning Arts.

Översatt från engelska