Kanadensisk parlamentsledamot bekräftar ”flirtig” e-post till kinesisk reporter
Bob Dechert, parlamentsledamot för Mississauga-Erindale (Foto: Parliament of Canada)


En kanadensisk riksdagsledamot har bett om ursäkt för att ha skickat ”flirtig” e-post till en Kanadabaserad kvinnlig reporter på den statsägda kinesiska mediebyrån Xinhua.

Bob Dechert, utrikesministerns parlamentssekreterare och parlamentsledamot för Mississauga-Erindale, sade i ett uttalande att han träffade reportern, Shi Rong, när han gjorde kinesiskspråkig media. Dechert är också vice ordförande i Canada-China Legislative Association, som syftar till att ”uppmuntra till bättre förståelse och närmare kontakter mellan de två länderna”.

David Harris, terroristexpert och tidigare chef för strategisk planering i Kanadas underrättelsetjänst CSIS säger att det finns ”ett drag i den här situationen som är mycket oroande och som verkar välbekant för underrättelsespecialister”.

– Vi vet att politiker, industrifolk och andra personer måste vara på sin vakt mot, den sedan länge kända, kinesiska regeringens användning av attraktiva män och kvinnor för att kompromettera, pressa och på andra sätt manipulera dem, sade Harris.

– Om det finns en trovärdig antydan om ett olämpligt närmande till en regeringstjänsteman, vare sig denne är byråkrat eller politiker, av en person, anställd eller förbunden med Xinhua, skulle detta vara en fråga som kräver en noggrann undersökning av våra myndigheter, sade Harris.

Den kinesiska regimens officiella nyhetsbyrå Xinhua spelar en nyckelroll i propaganda- och censursystemet som införts av det kinesiska kommunistpartiet. Det USA-baserade globala underrättelseföretaget Stratfor har sagt att nyhetsbyrån historiskt sett har varit en ”viktig täckmantel” för det kinesiska ministeriets statssäkerhetstjänstemän och agenter.

Harris säger att Xinhua har ”olika underrättelsefunktioner” på uppdrag av den kinesiska regimen och några av dess journalister är tänkta att fungera som insamlare av underrättelser.

– I själva verket fungerar en del av Xinhua som en fasad för kinesisk underrättelsetjänst.

– Kravet på att undersöka säkerhetsfrågorna ligger helt i linje med de ”väl underbyggda farhågor” som CSIS-chef Richard Fadden har om Kina och dess hantlangares försök att infiltrera, penetrera och manipulera kanadensiska beslutsfattare och politiskt ansvariga, sade Harris.

Förra året varnade Fadden för att vissa kanadensiska politiker misstänks vara under inflytande av en främmande regim och hänvisade till Kina som det mest aggressiva landet i arbetet med att få inflytande.

E-postmeddelandena mellan Dechert och Shi släpptes till ett stort antal människor, däribland journalister, på torsdag kväll.

– Min uppfattning är att hennes mejl var hackade som en del av en pågående inhemsk tvist, sade Dechert.

Han insisterade på att även om e-posten var ”flirtig”, var det bara vänskap och helt oskyldigt.

I ett av de e-mailen som citeras i media skriver Decher till Shi från sitt e-postkonto på parlamentet: ”Du är så vacker. Jag gillar verkligen den där bilden av dig vid vattnet när du blåser upp kinderna. Den minen är så gullig. Jag älskar när du gör den. Nu saknar jag dig ännu mer”.

I ett annat meddelande talar han om för Shi att han körde till Ottawa: ”Jag njöt av bilfärden genom att tänka på dig”.

Enligt biografin, som publicerats på hans hemsida, är Dechert gift.

The Globe and Mail rapporterade att Shi har sagt att det var hennes man som hackat sig in på hennes konto för att se hennes e-post.

Duperad av kinesiska operatörer

Fadden sade förra året att en del politiker och tjänstemän har en långvarig relation med kinesiska agenter utan att veta de används för att främja den kinesiska regimens intressen.

I en intervju med Epoch Times förra året, sade Rob Anders, parlamentsledamot för västra Calgary att omfattningen av den kinesiska regimens inflytande går bortom det Fadden har berättat.

– Jag skulle vilja påstå att jag har sett saker hända både på en federal nivå och i vår egen regering. Och jag tror det är betydligt mer än det han har sagt, sade han.

Anders säger att Kina använder attraktiva unga kvinnor och lukrativa affärer för att få inflytande över politiker och personal på ministernivå.

Den tidigare kinesiska diplomaten Chen Yonglin som hoppade av till Australien avslöjade att Kina använder ”honeytraps”, honungsfälla, för att snärja västerländska politiker, däribland en australiensisk tjänsteman som Chen sade blev tvungen att förespråka regimens intressen efter att ha snärjts i en ”honeytrap”.

Dåvarande vice borgmästaren i London Ian Clement, blev förförd och bestulen på viktig information om verksamhet i London när han reste till OS i Peking 2008. Detta hände strax efter en incident där en medhjälpare till den brittiske premiärministern råkade ut för en liknande situation en vecka tidigare.

Översatt från engelska.