Kanadensisk mezzosopran uppskattade Shen Yuns artisteri
Mezzosopranen Jennifer Centrone med dottern Paris, njöt av Shen Yun Performing Arts föreställning i Kitchener, Kanada den 30 december. (Foto: Madalina Hubert/Epoch Times)


Kanadensiska mezzosopranen Jennifer Centrone fick med sin dotter en unik konstnärlig upplevelse den 30 december när hon såg årets sista Shen Yun-föreställning i staden Kitchener, Kanada.

– Den var bara helt fantastisk, sade Jennifer Centrone.

Hon har framträtt i många olika musikaliska sammanhang runt om i Kanada, inklusive operor, oratorier och konserter. Jennifer Centrone var en av de ledande sångarna i Torontos Opera Luminata.

Som sångare och verksam inom musikbranschen uppskattade Centrone speciellt att lyssna till Shen Yuns orkester, en orkester som är unik på det sättet det kombinerar österländska och västerländska instrument och skapar ett uppfriskande och harmoniskt sound.

De klassiska västerländska instrumenten utgör en grund och traditionella kinesiska instrument leder melodierna. Shen Yuns originalmusik uttrycker både den västerländska orkesterns storhet och den distinkta känsligheten hos den 5000-åriga civilisationen i Mittens Rike, förklaras på kompaniets webbsida.  

– Oh jag älskade det… Den är så annorlunda mot vad en traditionell västerländsk orkester är, så man kan verkligen höra dessa [kinesiska] instrument lysa igenom, sade Centrone. 

I Shen Yun framträder också ledande bel canto-sångare som sjunger på kinesiska. Sångtexterna projiceras på bakgrundsskärmen och Centrone tyckte det var det ett bonus.

– Jag njöt verkligen till fullo av det intrikata spelet mellan pianot och sångaren. Det var inte så mycket för att förstå vad hon försökte säga, men hon kommunicerade det även om det inte fanns några ord på skärmen. Det var vackert, det var vackert gjort, sade hon.

Hennes unga dotter Paris delade moderns känslor kring föreställningen.

– Den var verkligen otrolig, sade den unga flickan.

– Paris dansar acro, så hon gör mycket akrobatik, så att se de olika hoppen och snurrarna som de gör, och att få reda på att de har sitt ursprung i Kina för så länge sedan är verkligen häpnadsväckande, sade Centrone.

Shen Yuns föreställningar visar klassisk kinesisk dans som har ett av de mest omfattande danssystemen i världen. Den har utvecklats under tusentals år, den har strikt träning i fysiska uttryck och specifika positioner, liksom kombinationer av hopp, språng, volter och snurrar och andra utmanande luftburna och akrobatiska tekniker.

Mezzosopranen njöt speciellt av hur Shen Yun hade införlivat humorn i en del av danserna.

– De humoristiska inslagen var så roliga, där man hörde trombonen imitera skratt. De hade satt ihop det så vackert, sade Centrone.

– Elegansen och skönheten hos alla dessa dansare var verkligen imponerande, tillade hon.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra danskompanier med totalt cirka 400 artister, som uppträder samtidigt runt om i världen. 

Shen Yun kommer till Stockholm, Cirkus, 4-7 april 2015. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org. 

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006. 

Översatt från engelska.