Kanadensisk festival ber marschband om ursäkt
Tian Gou Marching Band vid en parad i Montreal, Kanada. (Foto: Epoch Times)


Arrangörerna för den kanadensiska Tulpanfestivalen har nyligen framfört en offentlig ursäkt till blåsorkestern Tian Gou Marching Band som för några veckor sedan i sista stund nekades uppträda vid festivalens invigningsceremoni i Ottawa, Kanada.

Orsaken till att bandet nekades inta scenen var att bandmedlemmarna alla bar kläder med orden ”Falun Dafa”, vilket den kinesiska ambassaden, som hade ett tält på området, inte gillade. Den andliga meditationsmetoden Falun Dafa, även känt som Falun Gong, står sedan 1999 under hårt förtryck av de kinesiska myndigheterna.

Arrangören Kirk framhävde att festivalen uppriktigt stödjer tros- och yttrandefrihet, och att man vill främja olika ståndpunkter.

– Olyckligtvis gjorde festivalen ett förhastat beslut i ögonblicket före den officiella invigningen. Vi är tacksamma för att vi fått möjlighet att träffa bandmedlemmarna och hälsar dem varmt välkomna till årets festival, sade han och tillade:

– Vår vision är en festival som hyllar internationell vänskap – och detta är grundprincipen för Kanadas Tulpanfestival. Vi välkomnar kulturgrupper från hela världen, som till exempel Tian Guo Marching Band.